A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Száz éves, tökéletes gyümölcskenyeret találtak az Antarktiszon

Magyar Krónika,2017.augusztus 11.

Forrás:Origo.hu

 

"Tökéletes" állapotban fennmaradt 106 éves gyümölcskenyérre bukkantak új-zélandi tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban.
Még mindig papírban vannak csomagolva Scott kapitány süteményei
A brit Huntley & Palmers kekszgyártó vállalat által készített édesség, amelyet egy ónnal bevont doboz maradványai között találtak, még mindig papírba volt csomagolva - közölte a christchurchi Antarctic Heritage Trust egy csütörtöki közleményben.

Nagy meglepetés volt egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt gyümölcskenyérre bukkanni az utolsó néhány ismeretlen és súlyosan rozsdás doboz között"
- mondta Lizzie Meek, a szervezet munkatársa, aki társaival együtt úgy véli, hogy
az Adare-foknál egy kunyhó polcán talált sütemény Robert Falcon Scott expedíciójához tartozhatott.
Friss az illata, de nem tudni, milyen ízű.
Az itteni kunyhók voltak az első, ember által emelt épületek az Antarktiszon. A norvég Carsten Borchgrevink expedíciója építette őket 1899-ben, és később Scott emberei is ezeket használták 1911-ben.

Ugyan a püspökkenyér kívülről ehetőnek tűnik, és az illata is megfelelő, továbbra is rejtély marad, milyen íze van egy évszázados édességnek - mondta Lizzie Meek, aki szerint etikátlan lenne megkóstolniuk a különleges leletet.

"A gyümölcskenyér visszamegy oda, ahonnan jött, a polcra a kunyhóban" - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Adare-fok látogatói láthatják is majd a süteményt rejtő dobozt.
Elérték a sarkot, de a bázist már nem Robert Falcon Scott (1868 - 1912) a Brit Királyi Haditengerészet tisztje, több antarktiszi expedícióban is részt vett. Régi álma volt, hogy elsőként érje el a Déli-sarkot. Első nagy expedíciója a Discovery 1900 és 1904 köött kutatta az Antarktisz feltáratlan fagyos világát.

E felfedezőút tapasztalatait felhasználva tervezte meg második antarktiszi misszióját,
a Terra Nova-expedíciót, amelynek legfőbb célja a Déli-sark elérése volt. Legfőbb riválisa, a sarkot ugyancsak elsőként elérni igyekvő norvég sarkkutató, Roald Amundsen azonban egy hónap előnyre tett szert Scott csoportjával szemben.

A híres brit felfedező és négy társa 1912. január 17-én rendkívül zord körülmények között elérték a sarkot, ám itt szembesültek azzal, hogy Amundsen jó egy hónappal megelőzte őket. A hosszú visszaútnak rendkívül rossz időjárási körülmények között vágtak neki.

Scott és életben maradt felfedező társai a végkimerüléstől elgyengülve a Ross-selfjégen vesztették életüket, mindössze egynapi járóföldre a biztonságot jelentő bázistól. Az expedíció sátrát és Scott illetve társai holttestét fél évvel később, a keresésükre indított expedíció találta meg, Atkinson vezetésével.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.