A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Föld nagyságú bolygókat találtak egy közeli, napszerű csillagnál

Magyar Krónika,2017. augusztus 11.

Forrás:Origo.hu

Négy Föld-nagyságú bolygó kering a legközelebbi, szabad szemmel is látható napszerű csillag, a Tau Ceti körül – derítette ki egy új kutatás.

A Tau Ceti alig 12 fényévre van Földünktől. A körülötte található bolygók nagyjából 1,7 földtömegűek, így az eddigi legkisebb olyan planéták közé tartoznak, amiket napszerű csillag mellett találtak – írja a Phys.org tudományos portál.
Közülük két égitest a lakhatósági zónában kering, vagyis könnyen lehet, hogy folyékony víz van a felszínükön. A bolygók gravitációs húzása hatással van a csillag mozgására, ezt sikerült érzékelni a kutatóeszközökkel.

Hatalmas törmelékkorong rontja az élet előfordulásának esélyét
A két külső planéta megfelelő távolságra van a csillagtól, hogy folyékony víz és ezáltal élet legyen rajta, ám a helyzet nem ennyire fényes. A Tau Cetit hatalmas törmelékkorong veszi körül, amiből időnként aszteroidák és üstökösök szakadhatnak ki, ezek pedig könnyen a bolygókba csapódhatnak.

A napszerű csillagok körül keringő planétákat gondolják a tudósok a legalkalmasabbnak arra, hogy életet hordozzanak a felszínűkön. A kisebb és hűvösebb törpecsillagoktól eltérően a napszerű csillagoknál a bolygóknak nem kötött a tengelyforgásuk, azaz nem mindig ugyanazt az oldalukat mutatják a csillag felé. Éppen ezért a Tau Cetivel kapcsolatos felfedezés az élet keresése szempontjából izgalmasnak ígérkezik - vélik a kutatók a kiadott közleményben.
Az eredményeket az Astrophysical Journal című csillagászati szakfolyóiratban publikálták.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.