A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Jóval több víz van a Holdon, mint azt eddig hitték

Magyar Krónika,2017. július 27.

 


Jóval több víz van a Holdon, mint azt eddig hitték - állapították meg amerikai kutatók a Chandrayaan-1 indiai űrszonda adatainak elemzésekor.
A Hold köpenye hasonló vízkoncentrációt mutat, mint a földköpeny - írja Ralph Milliken, a Brown Egyetem kutatója és Shuai Li, a Hawaii Egyetem szakértője a Nature Geoscience című szaklapban.

A Holdat régóta száraz égitestként tartják számon, a kutatók szerint ez a keletkezéstörténetéből következik. A legtöbb tudós abból az elméletből indul ki, hogy a Hold a Földből szakadt ki egy Marshoz hasonló méretű égitesttel való ütközés során. Az ütközés forróságában a víz normális esetben megsemmisül.

Ennek ellenére 2008-ban az Apollo-missziókból származó holdmintákban kis vulkanikus gázgolyócskákban víz nyomaira bukkantak kutatók. Egy költséges elemzési módszer segítségével Milliken és Li víz jelei után kutattak a Hold felszínének kiterjedt részén az űrszonda adatai alapján. "Az eredmények szerint a nyomok szerteszét előfordulnak a felszínen, ami azt jelenti, hogy az Apollo-missziók mintáiban talált lelet nem egyedi eset.
A Holdon lévő vulkanikus erupciós anyag vízben gazdagnak tűnik, ami arra utal, hogy ez a köpenyre is érvényes" - fejtette ki Milliken.

Rejtély, honnan származik a holdvíz
Egyelőre rejtély, honnan származik a holdvíz. "A bizonyítékok sokasodása arra utal, hogy vagy mégis túlélte valahogy a víz az ütközés forróságát, vagy röviddel az ütközés után aszteroidák vagy üstökösök hozták a Hold felszínére, mielőtt az teljesen megszilárdult" - fejtette ki Li.

A Hold víztartalékai gyakorlati hasznot is hozhatnak a Föld kísérőjének kutatása során - vélik a szakértők. Az Apollo-mintákban lévő vulkanikus golyócskák 0,5 ezreléknyi vizet tartalmaznak, amely potenciálisan kivonatolható. "Minden, ami segíthet abban, hogy a jövő Hold-kutatóinak ne kelljen nagy mennyiségű vizet magukkal vinni az expedíciók során, nagy előrelépést jelent" - emelte ki Li.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.