A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Pünkösd vasárnapi koncert Montrealban

Magyar Krónika,2017.június 16.

Rehon Nelly
 

Gábos Judit koncertjét a montreali Magyarok Nagyasszonya Mindszenty
termében, Pünkösd vasárnapján hallhatta közösségünk.

A zongoraművész Kolozsvárott született, zenei tanulmányait is ott végezte a George Dima Zeneakadémián. 1991 óta él Magyarországon.
Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen tanszékvezető.

Zongoraművészként a Marosvásárhelyi Filharmónia szólistája több ízben koncertezett és tanított is számos alkalommal Belgiumban, de turnézott Spanyolországban, Finnországba és Szerbiában is.
Az USA-ban több egyetem vendégművésze és tanára (1993, 2002, 2011-ben Fulbright ösztöndíjasként), konzertet adott 1993,2001, 2002, 2006, 2011, 2013, 2015-ben Európán és az Egyesült Államokon kívül  Brazíliában, Indonéziában és Indiában.

Kanadában másodszor lépett fel, először 2015. októberében, a Bartók évforduló alkalmával.
Montréali zongorakoncertjére Toronto és Ottawa után érkezett. Műsorán  Liszt, Bartók és Kodály művei szerepeltek.
A művésznő rövid, de érzékletes műsorismertetése a hallgatóságot hangulatilag is rávezette az utána elhangzó zongoradarabokra.

Műsorát Liszt művek keretezték: a 3., Un Sospiro koncertetűdje hárfaszerű futamjai légies dallamai, futamai után két Liszt rapszódia: az elégikus - heroikus  5. valamint a 7. rapszodia követte. Utóbbi különböző, néha ellentétes zenei anyagait  lenyűgöző megjelenítő erővel és virtuozítással tomácsolta.  A kései Liszt remekmű: a Les jeux d'eau a la Villa d'Este új rálástást, megértést és befogadását tette lehetővé a jelenlévők számára.
A Liszt művek között egy korai Bartók népdal feldolgozás, az 1907-ben komponált gyöngyszem: Bartók három, csikmegyei népdal c. darabja hangzott el. A három furulya dallamot Bartók Gyergyótekerőpatakon gyűjtötte és jegyezte le.

Liszt-Verdi Rigoletto parafrazisának  mesterien formált dallamai, kápráztató virtuozitással idézték a Rigoletto operájának híres négyesét.

Kodály  Marosszéki táncok témái, dallamai, az erdélyi tánczenei szintézis interpretálásában gyönyörködhettünk.

Bartók Este a székelyeknél című zongora miniatűrje zárta és oldotta fel a koncert élményét: a székely falu időtlen, idilli képei  szép, magvas zongorahangon szólaltak meg.

Köszönjük Gábos Juditnak azt az örömet, melyet  műsorával egyházközségünknek nyujtott!

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.