A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

A montreáli Gyöngyösbokréta

Magyar Krónika,2017. június 16.

 



Ötvenedik évfordulóját ünnepelte a montreáli Gyöngyösbokréta együttes. A csoport nagyszabású előadása június 3-án a McGill Egyetem Moyse Hall színháztermében lett tartva, ahol nem csak az együttes három korcsoportja lépett színpadra, hanem régi táncosok is visszatértek az elmúlt évtizedek egy-két sikerszámát feleleveníteni. 

Az együttes inspirációjat Kodály Zoltán híres idézete fejezi ki legjobban :
« Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának. »
Nos, ezt a visszaszerzési munkát a Bokréta már félévszázada kitünően folytatja. Az előadáson például hatévestől hatvanévesig négy nemzedéket láttunk de tulajdonképpen öt csoportot látott a közönségünk. A gyerekeinket, az ificsoportunkat, a felnőtteket es a visszatérő régi táncosokat, akik a Gyöngyösbokréta két különböző korszakából hoztak vissza egy-egy műsorszámot.

Csodálatos gyerekcsoportunk van. A szülők javarészt erdélyiek, így talán nem véletlen, hogy a gyerekek felcsíki játékokat és táncokat mutattak be.
Ificsoportunk viszonylag új, csak két éve létezik. Így is párját ritkítja. Részben azért,mert egyáltalán létezik - tudniillik a 12 vagy 13 kanadai magyar tánccsoport közül alig három-négynek van ificsoportja. A hagyomány átadása általában a tizenéveseknél szakad meg. De azért is egyedi a csoportunk, mert több a fiú  mint a lány. Az ifik a szegedkörnyéki falvak es tanyavilág régies táncát, az oláhost mutatták be.

Felnőtt táncosainkról joggal mondhatjuk, hogy ők Észak-Amerika legszínvonalasabb csoportja. A felnőttek repertoárja képezte az előadás oroszlánrészét. Tánckincsük ezúttal eléggé Erdély-centrikus volt. Mezőségi, székely es kalotaszegi táncokat vittek színpadra, valamint a szászcsávási cigányok virtuóz táncát. De volt magyarországi hagyomány is – ugrós, kanásztánc, üveges es csárdás a Mezőföldről.

Régi táncosaink pedig szeretettel kapcsolódtak a műsorhoz. A közönség idősebb része biztos ismerős dallamokat hallott es arcokat látott a Háromugrósban. Az estét a Bokréta örökzöld sikerszáma, a Szatmári Táncok zárta, méghozzá egy meglepetéssel bővítve, mert a nyolc pár visszatérő régi táncoshoz még hat pár csatlakozott a felnőtt csoportból és így 28 táncos ünnepelte szatmári táncokkal a Bokréta 50. évfordulóját!

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.