A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Közép-Európa 20. század eleji képzőművészetét bemutató kiállítást szerveznek a V4-ek

Magyar Krónika,2017. május 4.

Kokes János -Közép-Európa 20. század eleji képzőművészetét bemutató nagyszabású közös nemzetközi kiállítást szervez 2018 őszére a négy visegrádi ország a közép-morvaországi Olmützben. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia képviselői hétfőn Olmützben emlékeztetőt írtak alá a projekt megvalósításáról.

Karel Srp, a projekt cseh kurátora újságíróknak elmondta: a kiállítás, amelyre Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával kerül sor, az Osztrák-Magyar Monarchia legjobb képzőművészeinek 1908 és 1928 között megalkotott műveit fogja bemutatni. A mai visegrádi országok egykori művészein kívül a kiállításon német, román és szlovén alkotók is bemutatkoznak. A kurátor szerint a jövő évi rendezvény lesz az első, amelyen az adott időszak közép-európai, egykoron egy államalakulatban élő alkotóinak munkái közösen kerülnek a közönség elé. A szakmabeli elvárások nagyok, és a legtöbb érintett múzeum és galéria már közölte, hogy hajlandó kölcsönadni a kiállítás idejére az igényelt alkotásokat.

A nagyszabású kiállítást Olmützben 2018 szeptemberében nyitják meg a helyi Művészeti Múzeumban. Ezt követően a várhatóan mintegy 250 képzőművészeti alkotást és számos grafikát, fényképet, kéziratot, könyvet bemutató tárlatot a lengyelországi Krakkóban, a szlovákiai Pozsonyban, majd Magyarországon Pécsett is láthatják az érdeklődők.

A szervezők közlése szerint a kiállításon többek között olyan szerzők alkotásait lehet majd megtekinteni, mint Waszilij Kandinskij, Emil Filla, Josef Čapek, František Kupka, Moholy-Nagy László, Kassák Lajos vagy Wladislaw Strzeminski. Ezen alkotók és társaik világ- illetve Európa-szerte nagyra becsült művei eddig együtt még sohasem voltak láthatóak, így a közönségsikert már most borítékolni lehet, vélekedik a prágai sajtó.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.