A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Egmont-nyitány

Magyar Krónika,2017. március 22.

 
Takácsy Dorka Kornélia,Montreál

 

Nagy izgalommal és várakozással gyűltünk egybe március 5-én a montreáli Első Magyar Református Egyház közösségi termében, hogy meghallgassuk a forradalommal elválaszthatatlanul összeforrt mű nevével fémjelzett előadást.

A sárospataki 8kor Színház társulatot fogadhattuk köreinkben, akik az 1956-os Emlékbizottság támogatásával érkeztek Kanadába, hogy műsorukkal közösen emlékezhessünk meg a szabadságharc hőseiről.

A programot Nagy Enikő,  a Csillagösvény Egyesület elnöke vezette fel, majd Erdő Zoltán tárogatóművész lépett színpadra, hogy két saját maga szerezte , a megfelelő hangulatot megidéző művet játsszon el. Hangszerének érdekessége,hogy egy 150 éves rózsafából készült családi örökség. A két mű a Remembering címet kapta, és szokatlan, modern hangzásba ágyazta a tárogató múltidéző hangját.

Ezután a színészek következtek, versekkel és Kormorán dalokkal ( Ruszki Iván, Himnusztöredék, Budapest ). Lenyűgöző énekhangjukkal, professzionális előadásmódjukkal egy szempillantás alatt magukkal  ragadták a közönséget. Archív felvételről elhangzott a címadó Egmont-nyitány, és Nagy Imre híres felhívása is. 

Az előadás mindenkit megindított,  a közönség fennállva, percekig tapsolt, így a művészek kétszer is visszatértek egy-egy ráadás dallal.  A montreáli magyar közösség tagjainak rendkívül sokat jelentett a megemlékezés, hiszen az egybegyűltek nagy részének személyes kötődése is van az ’56-os eseményekhez,sőt éppen emiatt kellett elhagyniuk a hazájukat, így többen megkönnyezték a színvonalas megemlékezést és a hősök emléke előtti tisztelgést, melyet a Miatyánk eléneklésével zártunk.

A produkció előtti-utáni büfét és ebédet a Csillagösvény Egyesület önkénteseinek köszönhettük.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.