A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

200 millió forintos támogatás testvértelepülési programokra

Magyar Krónika,2017.marcius 10..

Erdély Ma Hirlevél


Testvér-települési programok megvalósítására hirdet pályázatot 200 millió forintos keretösszeggel a nemzetpolitikai államtitkárság, a cél: a magyar-magyar kapcsolatok elmélyítése.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat célja a meglévő együttműködések kölcsönös fejlesztése a magyarországi önkormányzatok és Kárpát-medencei országok – Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria – önkormányzatai között, valamint a tapasztalatcsere, a tudás és a legjobb gyakorlatok átadása.

Szeretnék továbbá a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó közösen megvalósítandó programokat támogatni, a testvér-településeken működő oktatási és nevelési intézmények együttműködését segíteni. Támogatni kívánják a kulturális örökség ápolását, kulturális, ifjúsági és hagyományőrző tevékenységek megvalósítását, új testvér-települési kapcsolatok kiépítését.
A felhívásra magyarországi települési önkormányzatok jelentkezhetnek, és a pályázatban be kell mutatniuk, hogy mely – legalább egy – határon túli településsel együttműködve kívánják a programot megvalósítani – közölte az államtitkár.

Potápi Árpád János elmondta: olyan önkormányzatok is pályázhatnak, amelyeknek még nincs testvér-települési kapcsolatuk, de létrehoznának ilyet. Elsődleges szempont a magyar-magyar kapcsolatrendszer elmélyítése – jelezte.
Hozzátette: idén új elem, hogy megyei önkormányzatok is nyújthatnak be kérelmet.
A vissza nem térítendő támogatás összege 500 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjedhet – ismertette.
Az államtitkár megjegyezte: tavalyelőtt a keretösszeg 100 millió forint, tavaly 150 millió forint volt, amelyet idén további 50 millióval növeltek meg.
A megvalósítási időszak 2017. május 1-től 2018. április 30-ig tart, a benyújtási határidő: március 31. 14 óra.
Az államtitkár a megvalósult programokra példaként hozta előző évben a testvértelepülések találkozóját Győrasszonyfalván, határon átívelő fúvószene-jubileumi testvér-települési találkozót és fúvószenei fesztivált Téten, a XVIII. Kukoricafesztivátl Bábolnán és testvér-települési kulturális gyermektábort Zalakomárban.

Kitért arra is, hogy tavaly 440 pályázat érkezett, ebből 40 százalék nyert, azaz 189 önkormányzat kapott támogatást, ezek között külhoni programok is vannak. Így összesen 440-450 határon túli magyar önkormányzat kapcsolódhatott be a programokba.
Idén ez a szám elérheti az ötszáz határon túli önkormányzatot – jelezte.

A pályázat benyújtásának kezdő időpontja: 2017. március 1.
Benyújtási határidő: 2017. március 31., 14.00 óra (közép-európai idő szerint).
Megvalósítási időszak: 2017. május 1. – 2018. április 30.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.