A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Kanalat találtak a Marson

Magyar Krónika,2016.december 31.

 ORIGO2016.12.29. 09:2856


Ha valaki járt is a Marson, nagyon szétszórt alak lehet: a mostani már a második eset, hogy kanál formájú objektumot szúrnak ki a vörös bolygón a „szemfüles” internetezők. Természetesen ezúttal sem intelligens civilizáció, hanem a szél munkája áll a háttérben. 

Az érdekességet a SecureTeam nevű Youtube-csatorna szúrta ki a Curiosity marsjáró fotóján. A kép idén márciusban készült – írja az IFL Science című tudományos oldal.
A szóban forgó kanál persze csak egy szokatlan formájú marsi kő, ráadásul nem az első ilyen szikladarab, amit a planétán találnak: 2015-ben egy hasonló formájú objektumot lehetett látni a rover fotóján, ráadásul az még úgy tűnt, mintha lebegne is. A „felfedezés” az összeesküvés-elméletek hívei körében nagy vitákat robbantott ki, a NASA pedig kénytelen volt Twitter-üzenetben cáfolni a vadabbnál vadabb teóriákat. 

Forrás: NASA
A hosszúkás kődarabot a marsi szelek formálták meg, a különleges alak kialakulását pedig a vörös bolygó sajátosságai – a földitől eltérő légkör és gravitáció – segítették. 
Annak is megvan a magyarázata, miért látunk konyhai eszköznek bizonyos marsi szikladarabokat. A pareidolia egyfajta illúzió, ez felelős azért, hogy bizonytalan és véletlenszerű ingereket (hangokat, képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzékelünk. Legismertebb példái közé tartozik, ha a felhőkben alakokat látunk, vagy rejtett üzeneteket hallunk visszafelé lejátszott lemezeken. 


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.