A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS

 

Felavatták a lascaux-i barlang újabb másolatát

Magyar Krónika,2016.december 14.

Takácsy Dorka Kornélia


Francois Holland francia államfő felavatta az "őstörténet Sixtus-kápolnájának" nevezett délnyugat-franciaországi lascaux-i barlang újabb másolatát.


Forrás: AFP/Regis Duvignau

Ez több mint egy másolat, ez maga művészet"- hangoztatta a francia köztársasági elnök, amikor szombaton felkereste Montignac központját, a francia falu annak a hegynek a lábánál terül el, ahol az ősi barlangrendszert több mint hetven éve felfedezték.

Az újabb, Lascaut 4 nevű másolat, amelyet csütörtöktől láthat a közönség, azzal a céllal készült, hogy felkeltse azt az érzést, amelyet az a négy tinédzser fiú érzett, aki 1940. szeptember 12-én rábukkant a barlangra. A fiúk egyike, a ma 89 éves Simon Coencas a szombati avató ünnepség díszvendége volt. A második világháború idején, amikor a nácik már Párizst uralták, Coencas és társai egyik barátjuk kérésére kezdték el feltárni azt az üreget, amelyre az illető kutyája bukkant a hegyekben. A fiúk egyike késsel vájta nagyobbra a lyukat, hogy be tudjanak hatolni, és egy parafin lámpa fényénél folytatták kutatásukat.


"Barátaimmal leereszkedtünk, hogy feltárjuk az üreget, lépésről-lépésről haladtunk befelé a barlangba, és egyszer csak a bikák termében voltunk" - emlékezett vissza korábban Coencas utalva a falon látható állatfestményekre, amelyek lovakat, bikákat, őzeket ábrázolnak.
Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.1963 óta távol tartják a turistákat a barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját. 1983-ban nyílt meg a barlang korábbi másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket idézte meg. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlandrendszerről.
Az új másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta. 30 munkás négy éven át dolgozott rajta. Az elkészült munka 66 millió euróba került.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak © Magyar Krónika Rt.