A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

A montreáli Csillagösvény a Diaszpóra tanács V. gyűlésén

Magyar Krónika,
2015. december 21.

Nagy Enikő
Csillagösvény egylet elnöke
Montreál, 2015. december 10.

A Kanadai Magyar Diaszpóra Tanács támogatásával az idén először képviseltem a Csillagösvény Református Egyletet a december 2-án tartott budapesti diaszpóra gyűlésén. Nagy megtiszteltetés számunkra ez a meghívás, amit örömmel fogadtam el.
Már a meghívó elején fontolgattuk társaimmal, hogyan mutatkozzunk be, miket vigyek magammal, hogy jobban ismertessem egyletünk munkásságát. Egy régebbi álmunk vált valóra, mikor logót és mottót kerestünk az egyletünknek. Néhány hónapja sok jó ötlet közül kiválasztottuk a legtöbb szavazattal járt logót és mottót, nem is gondolva arra, hogy ilyen gyorsan fel fogjuk tudni használni ezeket. Elkezdtük megszerkeszteni egyletünk 4 éves munkásságáról szóló emlékkönyvét, amit aztán átadnék az ottani illetékeseknek.

Nagy lelkesedéssel fogtunk neki a kép- és anyaggyűjtésnek, ám időnk szűkössége megakadályozott, hogy egy színvonalas emlékkönyvet készítsünk. Így elfogadtam KCSP ösztöndíjasunk, Nóra ötletét, hogy inkább egy szórólapot csináljunk, ahol tömören felvázoljuk egyletünk munkásságát, és egyben felsoroljuk társszervezeteinket is. Mivel az „egyszerű és nagyszerű” ötletek híve vagyok, rögtön rábólintottam erre a tervre. Nóra elkészítette szórólapunkat, melynek borítójára felkerült a logónk, a záró oldalra pedig a mottónk. Ezt osztogattam a jelenlevőknek egyfajta reklámként. Nagy tetszésnek örvendett lapunk, egyedi mivolta és egyszerűsége magával ragadta a szemlélőket, valamint külön dicséretet kapott logónk az ausztrál pedagógusok elnökétől. Köszönetét elfogadtam, és egyben tolmácsoltam az ügyes ösztöndíjasunknak, akinek még egyszer köszönet kiváló munkájáért!

Az egynapos gyűlés melegszívű fogadtatással kezdődött, jó volt érezni, hogy mint külhoni magyarok fontosak vagyunk az otthoniak életében. Ezt sugallta Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszéde, Potápi Árpád János államtitkár beszámolója, Grezsa István és Semjén Zsolt miniszterhelyettesek nyilatkozata és záróbeszéde is.
Az érdekes témakörök, mint a tanítás, kultúra, magyar identitás és a hagyomány megőrzésről szóló kerekasztal beszélgetések sokasága mind feledtette velünk az estébe nyúló gyűlés fáradalmait.     

Az est másik kellemes meglepetése a Parlament vadásztermében megrendezett vacsora volt, amit az Országház elnöke, Dr. Kövér László adott tiszteletünkre. Rövid nyitóbeszéde után megkóstolhattuk a magyar konyha ízletes fogásait, amit kiváló séfek készítettek számunkra.

Visszatérve szállásunkra, a Danubius –Hélia szállodába, társainkkal együtt megbeszéltük a nap fontosabb pontjait, és mindannyian dicsértük a szívélyes fogadtatást. Minden résztvevő számára egyértelmű volt, hogy a sok érdekes információt tovább kell adjuk mindenkinek, akiben magyar szív lakozik.

Hálás köszönet Ábrahám Tibornak, a Kanadai Magyar Diaszpóra társelnökének, a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének és minden szervezőnek, hogy lehetővé tették számunkra ezt a szép eseményt

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.