A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Batthyány Lajos és Zichy Antónia tisztelete

Magyar Krónika,
2014. november 30.

Surján László

 • Dr. Pálffy Dezső Az ikervári Honismereti Kör moderátora, budapesti képviselője igencsak a szívén viseli az első magyar felelős miniszterelnöknek és feleségének emlékét. Ő rendelte meg Józsa Judittól a Batthyány házaspár szobrát, amelyet kis, zárkörű ünnepség keretében november 21-én mutattak be a sajtónak.

  Kiemelek egy mondatot az elhangzottakból. Jó lenne, ha mindannyian a szívünkbe vésnénk. A régi latin mondás bölcsessége tükröződik benne, de erőteljesebb, megragadóbb kép, mint a sokat idézett Historia est magistra vitae. Így szól: a múlt nem az, ami mögöttünk van, hanem a talaj, amin állunk.

   Részlet a rendezvény meghívójából:

   „Egy nagy és szép ügy hősi vértanúja, aki lelkét visszaadta Istennek, de emléke örökké élni fog szíveinkben, emléke élni fog az utolsó magyar legutolsó lélegzetvételéig.” (Teleki László Batthyány Lajosról)

  A magyar nemzet kiemelten tiszteli és szereti történelmi hőseit. Így az aradi vértanúk emlékezetét is számos formában őrzi, kultuszuk már a kivégzésük napján 1849. október 6-án elkezdődött. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten Magyarország első felelős magyar kormányának miniszterelnökét gróf Batthyány Lajost (Pozsony, 1807. február 10. – Pest, 1849. október 6.). Búcsúlevelében írt jóslata beigazolódott: ”az én halálomnak gyalázata… azokra hull vissza, akik engem igazságtalanul és hálátlanul meggyilkoltak”.

  Halála után 165 évvel, a történészek kutatásai alapján is, úgy érezzük, hogy az első magyar független miniszterelnökünk a történelem folyamán nem kapta meg azt az elismerést, amely őt megilleti.

  A Vas megyei Ikervár település lakói az ott lévő Batthyány-kastély megmentéséért vívott harcukkal, Batthyány szobrának több mint 100 éve saját költségen történt felállításával ápolják, és életben tartják Batthyány gróf emlékét. Ezt a hagyományt követi és példát mutat minden kortárs honfitársunknak határon innen és túl az Ikervári Batthyány Lajos Honismereti Kör a Batthyány-házaspárt megörökítő kerámiaszobor bemutatásával. Gróf Batthyány Lajos feleségéről, gróf Zichy Antóniáról ilyen formában, még senki sem emlékezett meg, pedig méltó helye van történelmi nagyasszonyaink sorában.

  Az alkotás megálmodói, a megrendelője és az alkotója is abban a reményben szerették volna megörökíteni a történelmünk viharából kimagasló házaspárt, hogy a Batthyány-kultusz kialakulhasson és elterjedhessen egész Kárpát-medencében, megadva e hősünknek a régen várt és kiérdemelt méltó tiszteletet.

  A Batthyány - házaspár magyarságuk és esküjük megtartásával példaképül szolgál minden magyar ember számára.

  Dr. Pálffy Lajos kifejtette nekem, hogy ha már Brüsszelben van emléke Antall Józsefnek és Horn Gyulának, akkor a magyar miniszterelnökségen is méltó volna, ha lenne egy Batthyány emlékszoba, s úgy gondolja, hogy ezt az általa megrendelt alkotást ott kellene elhelyezni. Szép elgondolás, és a szobor méltó a gondolathoz.

  A szoborról szólva Józsa Judit kiemelte, hogy a házaspár utolsó találkozását örökítette meg. A feleség imádkozik, s a férj, bár átkarolja hitvesét, nem rá, hanem már felfelé, a rá váró másik világba néz. Hol is találnánk meg máshol a megoldást?

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.