A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Semjén Zsolt: cél, hogy külföldön is otthon lehessenek a magyarok

Magyar Krónika, 2014. november 30..

A Magyar Diaszpóra Tanács szerdai ülése kapcsán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádióban egyebek mellett arról beszélt, azok is megtarthatók a magyar nemzetben, akik már nem ismerik a magyar nyelvet. A politikus azt szintén kiemelte, hogy át kell alakítani az egykor menekültek által alakított nyugati emigráns szervezeteket.

Angol nyelvű szekciókat fognak létrehozni a nyugati magyar diaszpóra szervezeteiben, hogy az emigrációnak az a többedik nemzedéke, amely a beszélt magyar nyelvben már nem tartható meg, a magyar nemzetben azért megmaradjon – mondta a 180 percben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: egyébként a lengyelek is ezt teszik, a külföldön élők jelentős része nem beszéli már felmenői nyelvét, de kőkemény nemzettudatuk van, és ha lengyel ügyben mozdulni kell, akkor az egész világon egyszerre mozdulnak.

A politikus a nyugati magyarsággal való kapcsolattartás fóruma, a Magyar Diaszpóra Tanács november 19-i, szerdai ülése kapcsán arról is beszélt, a kintieknek az a legfontosabb, hogy magyar tanárok jussanak el az olyan csoportokhoz is, amelyek nagy távolságban élnek a legközelebbi nagyobb magyar közösségtől, és terjesszék az anyaország nyelvét. Hozzátette: a harmadik, negyedik generációnak a magyart már idegen nyelvként kell tanítani.
Semjén Zsolt a diaszpóra tanács ülésének témái közül kiemelte a Kőrösi Csoma Sándor-programot. Erről, még szerdán, azt nyilatkozta a tanácskozás szünetében, hogy plusz egymilliárd forintot biztosítanak a folytatásához a jövő évi költségvetésben, így száz fiatal utazhat a diaszpóra közösségeihez. Az ő feladatuk, hogy magyar történelmet, nyelvet tanítsanak, átadják a magyar kultúrát.

A politikus a Kossuth Rádióban hangoztatta, a kiküldött fiatalok másik feladata, hogy a történelem során külföldre menekültek által létrehozott szervezetek emigráns jellege átalakuljon. A cél, hogy azoknak a magyaroknak is egyfajta otthont nyújtsanak, akik csak pár évig kint dolgoznak vagy tanulnak. Hozzátette: ebben az átalakításban nemzedéki szempontok is vannak, tehát „nem egy egyszerű mutatvány”.

Semjén Zsolt szerint a generációs különbségek mellett más eltérések is lehetnek a nyugati magyar csoportok között. Azoknak például, akik Magyarországról vagy Erdélyből települtek ki, más lehet a mentalitása, mint a kint, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban született magyaroknak. Épp ezért fontos, hogy adott esetben a gasztronómián vagy néptáncon, magyarországi programokon keresztül azokat is meg lehessen érinteni a magyar szellemmel, akik nem éltek magyar környezetben. A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében külföldre küldött fiatalok ebben is sokat segíthetnek.

A miniszterelnök-helyettes a Kőrösi Csoma Sándor-program mellett megemlítette, hogy a diaszpóra magyarsága által létrehozott értékek dokumentálását célzó Julianus-programot is szeretnék folytatni. A Mikes-programot szintén kiemelte. Még szerdán azt nyilatkozta róla, a diaszpórában felhalmozott hagyatékok, könyvtárak megmentését előirányzó programhoz félmilliárdot tesznek hozzá. Közölte: 13 raktárat hoztak létre, azokban lehet leadni ezeket a hagyatékokat, könyveket, amelyeket az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársai átnéznek, s a különleges értékűek bekerülnek a könyvtárba. A többit Kárpát-medencei magyar iskolákhoz juttatják el.

Fontos a Nemzeti Regiszter szerepe is, amelyen bemutatkozhatnak a magyar szervezetek, például a sydney-i cserkészek közvetlen kapcsolatba léphetnek a gyergyószentmiklósiakkal. A regiszterben megjelenik a teljes államigazgatás is, ezért ha egy külhoni magyar személyes kapcsolatba akar kerülni a magyar állammal, kérdéseket tehet fel – például oktatási ügyben –, amelyekre aztán az adott minisztériumon keresztül megkapja a választ – mondta.

A diaszpóratanács ülése kapcsán a 180 percben azt szintén kiemelte a miniszterelnök-helyettes, hogy a honosítás iránt óriási az érdeklődés a tengerentúlon is. Semjén Zsolt egy nappal korábban, az ülés szünetében arról is beszélt, külhoni magyarság tekintetében teljes konszenzus tapasztalható a társadalom és a parlamenti pártok részéről a három legfontosabb kérdésben. Ezek között említette, hogy a külhoni magyaroknak jár a magyar állampolgárság és ezzel együtt a szavazati jog, valamint megilleti őket, mint közösségeket az autonómia.

Semjén Zsolt csütörtökön részt vesz a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) plenáris ülésén is a parlamentben. A tanácskozást Orbán Viktor kormányfő nyitja meg. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár korábban az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson várhatóan szó lesz a szomszédos országokban lezajlott idei évi választásokról, aktuális nemzetpolitikai kérdésekről, a jövő évre tervezett szakiskolai tematikus évről is.

hirado.hu / Kossuth Rádió

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.