2
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

ÉRTÉKEINK: OZSVÁRI CSABA

 
 

Magyar Krónika, 2015.november 22.

Erdély Ma

Ozsvári Csaba és felesége – mint a Schönstatti Családmozgalom tagjai - 2009. július 9-én, csütörtökön tették le első fogadalmukat. Elvégezték szentgyónásukat, a szentmisén megújították szeretetszövetségüket és szentáldozáshoz járultak. Kivételesen ott volt velük mind az öt gyermekük, 10 évestől a 25 évesig. Csaba azt mondta, hogy ez életének egyik legboldogabb napja. A szentmise után – este 6 óra tájékán - csoportkép készült, majd a kis kápolna melletti asztaloknál baráti beszélgetésbe kezdtek. Csaba egyszer csak ráborult az asztalra. Szívinfarktus. A mentők perceken belül megérkeztek, de egy órás újraélesztési kísérletük eredménytelen maradt. A közösség tagjai ezalatt a kápolnában imádkozott érte. Kisebb gyermekei kevéssel a tragédia előtt elutaztak cserkésztáborba, így nem látták a tragédiát.

A 46 évesen meghalt ötvösművész a legkiválóbb egyházművészek közé tartozott. Diplomamunkája a 80-as években a csempeszkopácsi műemlék templom kapuja volt. A rengeteg egyházi megrendelése közül kiemelkedik, hogy ő készíthette II. János Pál pápa részére a 1991-es magyarországi látogatás alkalmából adott misekönyv borítót, amelyet XVI. Benedek és Ferenc pápa is használ nagyobb ünnepeken. Az akkor még bíboros Joseph Ratzingernek pedig egy mellkeresztet ajándékoztak. Utolsó – félbemaradt – műve az épülő pátyi templom kapujának kazettái voltak.

A kivételes tehetségű művész, a mélyen hívő családapa halála előtt két évvel így vallott a művészetéről az Új Ember újságban: „A szent művészet átlát innen a másik oldalra, és tud is vallani róla. Rendeltetése nem pusztán az, hogy gondolatokat közöljön, felkeltse egyéni áhítatunkat, segítsen az imádságban, és vallásosságunkat díszítse, hanem hogy egész emberi mivoltunkat megrázó hatást keltve művelje a lelket, képessé tegyen a szenvedélyes életre, a jóra, a szépre és az igazra, és felkészítsen a halálra, az Istennel való örök találkozásra.”

Halála helyén, Óbudaváron sírdomb nincs, hiszen nem itt van eltemetve, hanem a lakása szerinti plébánia templomban, Zugligetben. A Schönstatti Családmozgalom egy sírra emlékeztető emlékhelyet alakított ki: virágok között egy lapos szürke kőre ez van ráírva: „Ozsvári Csaba 1963-2009. ablak az égre”

Ablak az égre. Ezt lehet a halálra is vonatkoztatni, melyre Ozsvári Csaba oly szépen készült, noha fiatal kora még nem indokolta ezt. De lehet ezt a feliratot magára a hitvalló művészre, férjre, apára vonatkoztatni: ő valóban ablak volt az égre. Az ablak átlátszó. Ilyennek kell lennie a kereszténynek is: átlátszónak, mely átengedi a fényt. Ozsvári Csaba művészetével, hitből fakadó gondolkodásával és életével engedte átragyogni magán az isteni fényt. Ezért tudott (az ő szavaival élve) „megrázó hatást keltve” olyan katartikus élményt adni, mint amilyet egy-egy történelmi emlékhelyen érez az ember.

A Farkasréti Mindenszentek Plébánia honlapja alapján.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.