A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Szerelmem, Sárdy montreáli bemutatója

Magyar Krónika,
2015.november22,

                           
Balázs Ildikó
Csillagösvény Református Egyesület médiafelelőseBevallom őszintén, hogy mikor kevesebb mint 24 óránk volt eldönteni, vállaljuk-e a szarvasi Cervinus Teátrum egyszereplős, egyfelvonásos, zenés naplója montreáli bemutatójának megszervezését kicsit zavarban voltam, mert az én generációmnak nem sokat mondott ez a név.  Mivel azonban nem szerettem volna alulmaradni a tájékozottságomat illetően, rövid Google keresés után ráeszméltem, hogy nem kisebb személyiségről van szó, mint a 40-es 50-es évek híres magyar tenorjáról, Sárdy Jánosról.

A fiatalabb generáció kedvéért röviden összefoglalnám: Sárdy János 1907. július 27-én látta meg a napvilágot Nagykónyiban, egy Tolna megyei kis településen. A pápai tanítóképző elvégzése után Dunaföldvárott kapott kántortanítói állást, és már itt felfigyeltek a hangjára. A Magyar Királyi Operaház énekes korrepetítora, Palotay Árpád segítségével lett 1936-ban az Operaház ösztöndíjasa. 1938-1958-ig az Operaház állandó tagjaként sok híres operában énekelt.
1940-től számos filmben játszott, majd 1942-től a Fővárosi Operettszínházban is fellépett.

Az előadás rövid ismertetőjében az állt: ”Történet egy tiltott szerelemről, az életen át tartó rajongásról, egy fiatal művész magára találásáról Sárdy János dalaival fémjelezve.” A darab írója Meskó Zsolt, rendezője Harangi Mária, előadója Derzsi György. Mivel a kritikák egybehangzóan nagyon jók voltak, hamar eldőlt, hogy Montreál is felvállalja az előadás bemutatóját. Rövid egy hét alatt a Csillagösvény Református Egyesület elnöke Nagy Enikő és a Bethlen Gábor Irodalmi Kör elnöke Joó Klári körbetelefonálták az ismerősöket, e-maileket küldtek ki, reklám-plakátokat osztottak a montreáli magyar közösségeknek, Facebookon reklámozták az előadást, és minden lehető fórumon próbálták értesíteni az érdeklődőket.

A Kanadai Magyarok Országos Szövetsége meghívásának tett eleget Derzsi György, amikor erre a kanadai turnéra vállalkozott, amely többek között érinti Torontót, Montreált, Calgaryt és Lethbridget is. Az előadó saját bevallása szerint már régi vágya volt, hogy az előadást a könnyű utaztathatóság miatt bemutathassa a mi kontinensünkön is.

Végül eldőlt, hogy az előadás 2015. november 8-án kerül megrendezésre a montreáli Magyar Református Templom társadalmi termében délután 13:30 -kor. Az előadás napján nagy volt az izgalom, hiszen túlságosan rövid idő alatt kellett megszervezni az egészet, és ilyenkor nem mindig biztos a nézők nagy számú jelenléte.
Szerencsére a Sárdy név nagyon vonzó, főleg az idősebb generáció számára. Szép számban jelentek meg nemcsak a montreáli magyar közösség tagjai, hanem Ottawából és Cornwallból is eljöttek megnézni az előadást az érdeklődők.

Túl a 70-ik bemutatón ez az előadás Sárdy János 20. századi híres bonviván életének nagyobb állomásait és legszebb dalait
mutatja be egy nagymama titkos naplóján keresztül.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.