A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok találkozója       

Magyar Krónika,
2015. november 6,

Nagy Enikő
Csillagösvény egylet elnöke

 

Szép, napsütéses időben indultunk útnak a montreali Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasunkkal a Niagara Falls-on megtartott összejövetelre, amit nagy lelkesedéssel vártunk.
Már utunk első pillanataiban arról beszélgettünk, hogy milyen is lesz ez a találkozás. Számomra ez volt az első alkalom, hogy részt vehettem,mint a montreali ösztöndíjas -Abonyi Nóra mentora-, ezen a színvonalas rendezvényen. Azoknak, akik még nem ismerik Abonyi Nórát, tanárnő aki nemrégiben diplomázott,a szegedi egyetemen idén nálunk tölt kilenc hónapot a Kőrösi Csoma Sándor program pályázat egyik nyerteseként.
Nórával már első perctől kezdve megértettük egymást, könnyű volt őt szívünkbe zárni, családunkba befogadni, és elfeledtetni vele a nagy távolságot, ami szeretetteitől elválasztja. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ittléte sikeres legyen.


Az elmúlt két hónap alatt Nóra aktívan részt vesz a legtöbb magyar közösségi rendezvényen, a katolikus és református iskola tanulóinak az oktatásában, a cserkészetben, a tánccsoportban és az öregotthon rendezvényein. Köszönetünket a Diaszpóra tanács elnökeinek is továbbítottam, hisz Nóra személyében egy tettre kész, fiatal lányt kaptunk, aki minden feladatban remekül teljesít.
Visszatérve utunk céljához, nyolc óra utazás után szerencsésen megérkeztünk a Niagara Árpád Házba, ahol az ösztöndíjasok díszvacsorája volt az est fénypontja. Elsők között értünk oda, de kis idő múlva benépesedett a kis előtér, sorban kóstolgattuk a házigazda finom borait, amit az idén is a Tokaji Wine cég ajánlott fel. Beszédbe elegyedtünk, és ismerkedtünk az ottani magyar egyletek vezetőivel.Örvendtek, hogy idén Montreal is képviselve van. Amikor megnyílt a terem ajtaja egy gyönyörű díszítésű terem tárult elén., Mindenki elfoglalta a helyét, és kezdődött a műsor. Az est "házmesterei" a diaszpóra tanács két elnökei voltak: Ábrahám Tibor és Szenthe Anna. Bemutatták a rangos vendégeket és az idei év kanadai ösztöndíjasait, akik mind jelen voltak a rendezvényen.

Idén 16 ösztöndíjast küldött a Magyar Kormány Kanadába, hogy részt vegyenek a magyar közösségek életében, valamint a magyar kultúra megőrzését segítsék. Büszkén mondhatom, hogy nagyon csodáltuk őket, hogy ilyen fiatalon mennyire ügyesek és tettre készek. Az est folyamán előadták a Kis Gömböc című népmesét. A rendezvény hátralevő része kellemes zenével és tánccal zárult.

Másnap KCSP megbeszéléssel kezdődött a nap. A gyűlésen többek között részt vett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Dr Grezsa István miniszteri biztos és Dr.Ódor Bálint nagykövet. Az ő jelenlétükben minden ösztöndíjas bemutatkozott és pár szóban vázolták itteni tevékenységüket. A beszámolók után hozzászólások, javaslatok hangzottak el mindkét részről. A Kanadai Magyar Diaszpóra Tanács elnökei vázolták a jövőbeli elképzeléseiket, és kérték minden ösztöndíjas hozzájárulását a program sikeres kivitelezéséhez.
Ezek után indultunk a torontói Magyar házba, alig maradt időnk, hogy elfoglaljuk a szállásunkat, és felkészüljünk a Magyar ház hivatalos megnyitására.

 

 

A torontói Magyar ház színültig megtelt. A delegáció tagjai köszöntötték azon egyleteket, akik hozzájárultak a Magyar Ház újjáépítéséhez. A Kodály táncegyüttes színvonalas műsora, a Multitalent iskola és a KCSP ösztöndíjasok műsora színesítette az est hátralévő részét. 
Köszönjük a szervezőknek az együttlétet, és a Magyar Diaszpóra meghívását erre a szép eseményre. További eredményes munkát kívánunk nekik!

Egyik kedves vancouveri KCSP ösztöndíjas beszámolójának záró sorait idézem, ami nagyon megragadott, egy idézet Albert Camus gondolataiból:  
“A Magyar vér olyan nagy érték Európának és a szabadságnak, hogy óvnunk kell minden cseppjét.“ 

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.