2
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

”Nem a ti hazátok!”  

 
 

Magyar Krónika, 2015.október 25.

Surján László


Felborult az eddigi nyugodt rend, Horvátország szabadulni akar a bevándorlóktól, de a szlovén határon feltorlódtak az emberek és felgyűltek az indulatok.

Vesna Györkös Žnidar Szlovénia belügyminisztere egy sajtónyilatkozatban, amely szlovén kormány honlapján angolul olvasható, ismertette a migránsokkal kapcsolatos helyzetet. Megítélése szerint tegnapig rendben zajlott minden: Az napi beáramlás kezelhetőnek bizonyult. A problémák akkor kezdődtek, amikor a horvát fél a szlovén fogadó kapacitásnál nagyobb tömeget kívánt küldeni. Györkös Žnidar miniszter elmondta horvát kollégájának, Ranko Ostojićnek, hogy erejük véges, és ezek az emberek nem fognak tudni Ausztriába tovább utazni. Szlovénia Ausztriával is egyeztetett az ügyben és az új helyzetről beszámolt Dimitris Avramopoulosnak, az illetékes európai biztosnak is. Eközben a horvátokkal megszakadt a kapcsolat, a telefonhívásokat sem fogadják.

Közben Horvátországon belül újabb front keletkezett. Az államfő, a nemrég Magyarországon járt Kolinda Grabar-Kitarovic saját hatáskörében a migrációval foglalkozó válságtörzset hozott létre, amelynek élén a volt külügyminiszter, Mate Granic áll. A törzs véleménye: le kell zárni a zöldhatárt mind Szerbia, mind Montenegró felé és a határállomások felé kell terelni a menekülteket. Ez a testület csak javaslatokat tehet, a döntési jog a kormány kezében van. Milanovic szocialista miniszterelnök szerint viszont erre csak a legutolsó esetben kerülhet sor. A kormányfő görcsösen bizonygatja, hogy ura a helyzetnek. Ezért nem engedik vissza a határról azokat a menekülteket, akiket a szlovén fél nem tud fogadni, s azpk a „senki földjén” embertelen körülmények között áznak a hideg esőben. Közben a horvátok fékezni igyekeznek a Szerbia felőli beáramlást, ami többszöröse a szlovénok által befogadható napi 2500 főnek. A horvát-szlovén határon egy szlovén rendőr kétségbeesetten kiabál angolul a hangosbeszélőjén: „ez nem a ti hazátok, menjetek haza”. Nem hallottuk még Szlovéniának címezve a német kancellár finom megjegyzését arról, hogy az emberséges bánásmód mindenkinek kijár. Persze a kancellár asszonynak most elég baja lehet, hogy a török miniszterelnök burkoltan lefasisztázta. Mert ugyan mi másként lehet érteni azt a kijelentést, hogy Törökország nem koncentrációs tábor?

Az egész migráns ügy megakadt Európa torkán és egyre nagyobb bajokat okoz. Szlovénia a magyar példát követi, bár nem a teljes határvidéket zárja, de a beáramlás útjába kerítést emelt, Ban Kimun ENSZ főtitkár Pozsonyban Orbán Viktor gondolatát ismételte a globális kvótákról, a német külügyminiszter pedig Szaud-Arábiának udvarolt, remélve, hogy részt vállalnak a befogadásból. Vajon neki is koncentrációs táborozni fognak?

Forr a világ bús tengere, s nem látom a kiutat. Egyedül Orbán álláspontja követhető, de még nem követik elegen.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.