A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Azóta kapkod már a sas         

Magyar Krónika,
2015. október 25.

 

Ezt az összeállítást az MTI készítette a horvát lapokból. Megjelent a huncro.hr oldalon, tehát a horvátországi maroknyi magyarság ellenőrizhette a hitelességét. A horvát megszólalások bizonyára az ellenzék véleményét tükrözik, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a választások után helyreállhatnak a horvát-magyar kapcsolatok.
Egyre kevesebb kritikát fogalmaznak meg a vezető horvát napilapok Magyarország migránspolitikájával szemben, és egyre többet bírálják a zágrábi baloldali kormányt a migrációs hullámmal szembeni tehetetlenségéért


A Večernji list napilap kommentátora a hétvégén arról írt, hogy Zoran Milanović kormányfő és koalíciós kormányának miniszterei azért nem tudják elviselni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, mert ő olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyektől őket megfosztotta a természet, nem pedig a migránsválság miatt.


Milan Ivkošić szerint a horvátok alig várták az újabb alkalmat, hogy „élvezkedhessenek” a magyar kormányfőn. A magyar kerítésépítés miatt idegengyűlölőnek, nacionalistának, nácinak nevezték, a neve pedig szimbólumává vált mindennek, ami rossz, ha menekültválságról volt szó. Ugyanakkor szerinte ez csak folytatása annak a Brüsszeltől átvett retorikának, amely démonizálta Orbán Viktort. „Az Európai Unió azon részétől, akik nem tudnak belenyugodni abba, hogy megjelent egy olyan államférfi, aki következetes, és aki megakadályozhatja őket nyerészkedési szándékukban” - írta az újságíró.
A szerző kifejtette, milyen intézkedéseket vezetett be Magyarország az elmúlt években, és hogyan született újjá a magyar gazdaság. Mit nem adott volna Zoran Milanović azért - írta -, hogy olyan címlapok jelenjenek meg Magyarországon róla, mint amilyen Orbánról Horvátországban:„Meglepték az elemzőket: a magyar GDP 3,9 százalékkal nőtt.”
Ivkošić úgy véli, hogy Orbán Viktor mindattól megmentette Magyarországot, amilyen helyzetbe Horvátországot a horvát miniszterelnök, Milanović jelenleg hozta.


A Večernji list egy másik publicistája arról írt, hogy a horvát és szerb sajtó még a napokban is arról számolt be büszkén: „Mi mennyire humánusak vagyunk, ellentétben a magyar rosszfiúkkal, miközben állandóan Brüsszel felé tekingettünk, hogy Európa is látja-e, és teljesen kivirultunk, ha valaki megdicsért minket. Ehhez képest ma már úgy viselkedünk, mintha nukleáris hulladékot próbálnánk egymás nyakába sózni emberek helyett. Ugyanis lehullottak a humánus álarcok, ma már mindenki nemzeti érdekekről beszél” - írta Nino Raspudić.


A szerző szerint a horvát államhatárt ezrével lépik át olyan férfiak, akikről nem lehet tudni, hogy kicsodák. Idézi a belügyminisztert, aki azt mondta: azért nem vesznek tőlük ujjlenyomatot, mert az felzaklatja őket. Miért nem érdekli a belügyminisztert, hogy a horvát állampolgárokat felzaklatja-e, ha ujjlenyomatot vesznek tőlük, amikor személyi okmányokat kérelmeznek - teszi fel a kérdést, majd meg is válaszolja: a törvények ezek szerint nem vonatkoznak egyformán mindenkire.


Az újságíró szerint Horvátországot felkészületlenül érte a migránsválság, ami pedig várható volt, miután Magyarország lezárta határait. „Ez teljesen világos volt még a madarak számára is az ágakon, csak a mi sasunk számára nem” - mondta arra utalva, hogy Milanović nemrég azt üzente a szerbeknek: „A sas nem kapkod legyek után.”
„Lehetünk mi kerítésellenesek, de aki utoljára zárja le határait, az jár a legrosszabbul” - vonta le a következtetést a szerző.


A Jutarnji list napilap Zoran Milanović elmúlt tíz napban tett kijelentéseit és intézkedéseit szedte egy csokorba. A cikk írója szerint ahelyett, hogy a horvát miniszterelnök Európával közösen oldotta volna meg a migránsproblémát, inkább a balkáni utat választotta. Így most Magyarország, Szerbia és más országok is Horvátország kárára akarják megoldani saját problémájukat. Milanović mint horvát sas? - tette föl a kérdést Ivo Banac szerző. „Inkább elefánt lesz az a porcelánboltban”- jegyezte meg.

 

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.