A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Méltó környezetet kapott a Batthyány-örökmécses

Magyar Krónika, 2014 október 15.

Forrás: llyés Tibor / MTI

Megújult a Batthyány-örökmécses környezete a főváros V. kerületében, a közterületet vasárnap, az aradi vértanúk emléknapja előtt adták át.

Rogán Antal (Fidesz–KDNP), a városrész polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajosnak emlékhelye eddig méltatlan környezetben volt, most azonban az elhanyagolt parkoló helyett új, reprezentatív téren emlékezhet mindenki a mártírhalált halt kormányfőre és az aradi vértanúkra.

Az építkezés során csak nemes anyagokat használtak fel, ami ugyan drágább, de történelmi értelemben is méltó az emlékhelyhez – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: igyekeztek apró részletekre is odafigyelni, így például az örökmécses körül kialakítottak egy gránitból készült körgyűrűt, amely követi a kerítés vonalát, és ott helyezhetik el mécseseiket, gyertyáikat a megemlékezők.

Rogán Antal közlése szerint a terület az utcabútorok miatt modern lett, ugyanakkor archaikus is: ebben a formában megállta volna a helyét jó néhány évtizeddel, vagy akár egy évszázaddal ezelőtt is. Kitért arra: a környéket érintő beruházások ősszel folytatódnak, így az örökmécseshez vezető Hold utca és Aulich utca is megújul.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A tér kialakítása – a közműcserékkel együtt – csaknem 188 millió forintba került. A területet hétfő estig lezárva tartják a forgalom elől az október 6-i megemlékezések miatt. A Batthyány-örökmécses környezetének felújítása júliusban kezdődött meg, a terület új burkolatokat, utcabútorokat és kerékpártárolókat kapott, akadálymentes lett és új zöldfelületeket alakítottak ki, továbbá nyolc fát ültettek.

Az átadást jelképező szalagot a polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármesterrel, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjével közösen vágta át.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.