A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Még mindig nyár - mozgalmas montreali hétvége

Magyar Krónika,
2015. szeptember 25.

L.B.

Röviden ennyi.

Kissé bővebben:

Szerencsés esetekben a québeci szeptemberek elég naposak és még nem túl hűvösek. Idén azonban még ennél is szerencsésebbek voltunk, mert az iskolakezdéssel nem ért véget a nyár. Szeptember 19-én szombaton délelőtt 31 Celsius fokos párás hőség telepedett Montrealra és környékére. Délutánra befelhősödött, és erős szél kíséretében végre "normális" idő lett.

Szüreti bál
A Monterali Magyarok Nagyasszonya egyházközség, e napon rendezte szokásos szeptemberi szüreti mulatságát. A templom Mindszenty Terme zsúfolásig megtelt. Az eseményre a jegyek már elővételben elfogytak, és akik nem gondoskodtak maguknak időben belépőjegyekről, közülük csak kevesen jutottak be azoknak a helyére, akik az utolsó pillanatban valamiért visszmondták a részvételt.
A vacsora kitűnő, a zene, mint mindig, most is elviselhetetlenül hangos, és kissé egysíkú, "lagzilajcsi-muzsika" volt, legalább is ezt nyilatkozta mindenki, akivel beszéltem. - Hangsúlyozom: akikkel beszéltem! -  Természetesen nem beszéltem mindenkivel, tehát elképzelhető lenne egyéb vélemény is. - De talán majd máskor...

Másnap borzongatóan hűvös hajnalra és szemkápráztató napsütésre ébredtünk. Milyen szerencse! Ezen a vasárnapon, szeptember 20-án, délelőtt rendezték a Montreali Maratont. Szegény versenyzőknek csak az embert próbáló pályával, a Mont Royal gyilkos szerpentinjeivel kellett megküzdeniök, a hőséggel, párával már nem. Ennek ellenére a verseny kilencedik kilométerénél egy versenyzőnő rosszul lett, és életét  a gyors orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.
A verseny idejére Montreal számtalan utcáját lezárták, ezért sokan nem jutottak el a vasárnapi misére.
Mi a Montreali Magyar Református Egyház istentiszteletére mentünk, ahol mise után ebéd, a magyar iskolás gyerekek műsora, kiállítás és filmbemutató volt.


Láttunk "Egy falatnyi Erdély"-t Buglyo Anita és Bálint László lebilincselő "elmesélésében."

“Egy falatnyi Erdély” vándorelőadás és kiálítás  montreáli állomása

2015 szeptember 20.-án került megrendezésre az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapitvány  (EMKA) “Egy falatnyi Erdély” kulturális vándorrendezvényének  montreáli bemutatója a református templom társadalmi termében.

Egy olyan rendkivüli kiállítást tekinthettünk meg amely már több mint 10,000 km-t tett meg szárazföldön és 1,500 km-t hajóval,hogy bemutassa elsősorban az Erdélyben ma is élő hagyományokat és összekösse a világon szétszórodott  magyar csoportokat  megerősítve őket abban,hogy határok nélkül is együtt lehetünk.
A kiállítás szervezője és bemutatója Bálint László az EMKE elnöke valamint munkatársa Buglyó Anita egy olyan műsort állítottak össze melynek 4 allappillére volt:
1.A likaskő –első erdélyi székely rajzfilm bemutatója .

Ez a rajzfilm az első, egy tervezett hosszabb sorozatból amit a “Székelyföldi Legendárium” című könyvben összegyűjtött székely legendákból készült , amelynek főhősei  jó és rossz tündérek,sárkányok,vitézek és ördögök.

2.Egy Falatnyi Erdély című kortárs erdélyi antológia ősbemutatója.Ennek a könyvnek szerkesztője Buglyó Anita pár szóban ecsetelte,hogy a könyvet at EMKE internetes honlapjának blogjaiban megjelent legjobb irásokból  állították össze bizonyítva azt a tényt ,hogy egy virtuális térben is lehet igazi közösséget alkotni.   

3.Egy Falatnyi Erdély fotókiállítás-erdélyi néphagyományokat bemutató tematikus fotókiállítás az elismert fotóművész Bálint Zsigmond  fényképeiből.Bálint Zsigmond munkáit több mint 250 magyarországi és 300 nemzetközi kiállításon mutatták be,a 80-as évek elejétől rendszeresen fényképezi az erdélyi falvak világát .Fia,a rendezvény szervezője Bálint László, nem kis elérzékenyüléssel mesélt édesapja fotózási szokásairól  arról,hogy miként kerül előbb kapcsolatba a fotói alanyaival megfigyelve előbb őket ,hogy majd ily modón közelebb kerülve, lencsevégre kaphassa az adott pillanatot.

 4.Varsági Műhely festménykiállítás

Erdély ezen eldugott  kis tanyáján évről évre összegyülnek a képzőművészek ,hogy megőrökítsék ezt a világot.Az alkotótábor az Erdélyből  elszármazott és erdélyi képzőművészek találkozóhelye,ahol olyan műveket hoznak létre ,amelyekkel nemcsak az erdélyi kultúrát hanem az egyetemes képzőművészetet is gazdagítják.
Ezekből a munkákból állítottak össze egy 40 festményt tartalmazó kisgallériát a szervezők  amelyet eladásra kínálnak a kanadai közönségnek ,hogy majd az ebből befolyt összegekkel az EMKE különbőző jótékonysági akcióira gyűjthessenek.

A vándorkiállítás eddigi útjáról (Németorzság,Hollandia,Svédország,Finnország Svájc,Románia,Magyarország) készült kisfilmet is bemutatták a műsor elején.
Ebben a kisfilmben került bemutatásra a Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány jótékonysági akcióinak ismertetése is  mint az „Iskolatáska Erdélybe” jelenleg is zajló akció melyben az iskolakezdést támogatják mezőségi és székelyföldi magyar osztályokba járó kisdiákoknak.Másik híres jótékonysági akciójuk az “Angyalok  Mezőségen” karácsonyi szeretet akció a mezőségi magyar szórvány támogatására .A “Zsindelyt Zsindelyországba” akció keretén belül sikerült 2014-ben közadakozással a székelyvarsági vízmalom  tetejét eredeti állapotába állítani.

A szervezők kijelentett szándéka felpezsdíteni a nemzetközi magyar kultúrát és egy olyan Kárpát-medencei és nemzetközi magyar civil hálót szőni ,amely hagyományokat ápol,öriz és teremt.

Bálint László szavaival élve azt kivánjuk,hogy a kanadai turnéjuk további állomásain Torontotól-Vancouverig zsindelyről zsindelyre gyűjthessék össze a magyarokat ,hogy képzőművészeti alkotásokon keresztül kalauzoljanak el egy archaikus de hagyományait hűen őrző országba Erdélybe.   

Balázs Ildikó
Csillagösvény Református Egyesület médiafelelőse
2015 szeptember 25 


 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.