A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

KMCSSZ Sajtótájékoztató

Magyar Krónika,
2014.október 21.


Akadályverseny  a Sík Sándor parkbanAz USA-ban és Kanadában élő cserkészeink nagy próbatétele az évi akadályverseny. Ez ad alkalmat az őrsnek és a cserkésznek, hogy megmutassa az év folyamán elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteit. Az akadályverseny feladatait egy adott történelmi keretben építjük fel, ezáltal a cserkész egyben átéli a magyar vagy cserkész történelemnek egyik szakaszát. Cserkésztudását – a természetben való élést, elsősegélynyújtást, híradást, nyomolvasást, építmények készítését, tűzgyújtást, szabadtűzön való főzést és még sok mást – egy kerettörténet szereplőjeként kell felhasználnia a cserkésznek.

Mint múlt évben, az idei akadályversenyre megint háromszázötven cserkész (40 őrs) érkezett a Sík Sándor Cserkészparkba (Fillmore, NY) május utolsó hétvégére a következő városokból: Boston, Buffalo, Cleveland, Garfield, Hamilton, Montreál, Ottawa, New York, Toronto, New Brunswick és Washington, DC. Az ilyen létszám csak azt jelenti, hogy a cserkészet növekszik, ami jó hír.
Idei hétvégi tábornak a keretmeséje Bethlen Gábor. Bethlen Gábor a harcon kivül nagyon értékelte a tanulást és a tudást, ezért volt egy hatalmas egyéni könyvtára, amivel mindenhová utazott. Pont tábor elött eltünt a könyvtára és a cserkészek mint nyomozók eljöttek segiteni megtalálni.

Mind a három korosztály (10-12, 12-14, 14-18 évesek) mint újonan avatott nyomozók, a pályára törtek a könvyvekhez vezető nyomokat keresni. Negyven őrs vonult el a szalagokkal megjelölt erdei ösvényen, ahol aztán volt elsősegély nyújtás, iránytű használat, távolság becslés, csomózás, tűzépités, lisztbombázás, nyíl lővészet, bányázás, gyertya készités, találos kérdések, stb.  Személyesen találkoztak a korabeli személyekkel, például: török jósolókkal, katona tisztekkel, gyógyasszonyokkal, vak nyílazókkal, és más nyomózokkal. Az őrsök cserkész tudással síkeresen rájöttek arra hogy a gonosz vegyész, a törökök, és  Báthory Erzsébet együt dolgozva lopták el  Bethlen Gábor könyvtárát.

Vacsorára a hagyományos paprikás krumpli várta a legfiatalabb cserkészeket (Cserkész I) és az idősebbek (Cserkész II, Cserkész III) pedig tűzön fóliában meg bográcsban készítették saját vacsorájukat. Este a tábortűznél az "Erdélyi Középkori TV" megadta a híreket Erdélyből. A két hírmagyarázó, Varga László és Varga Imre, szójátékot csináltak a népdalokból, például: cukor betegség érte el a Magyországi madarakat (Erdő erdő erdő). Népdalok között a  korosztályok előadták, hogy saját véléményük szerint hogyan játszotta ki Bethlen Gábor a törököket és Habsburgokat egymás ellen Erdély aranykora (Tündérkert) létrehozására.
Vasárnap egy közös Isten tisztelettel és misével kezdődött a fenyőkatedrálisban.  Ez után a zászlófelvonásnál a szervezők kitüntették a legjobb eredményt elért őrsöket. A következő városokból nyertek első díjat: Cleveland, Buffalo, New Brunswick, és Toronto.

A díjkiosztások után, Vajtay István cscst.megemlékezett a Sík Sándor Cserkészpark 50. évfordulójáról. 1964-ben a pünkösdi hétvégén szintén egy akadályverseny volt az első program a Szövetség központi táborhelyén.  Pista röviden elmagyarázta a mai fiatal cserkészeknek a park létrehozását és, hogy négy előre látó cserkészvezető, Bodnár Gábor, Gerencsér István atya, Kővári Lajos atya (Ubul bá) és Dr. Némethy György, súlyos anyagi áldozatok vállalásával megvásárolta a mai területet nekünk.  Az első években több száz apró kis fenyőfa lett elültetve a parkon belül, mai nap óriási magasak.  Idén az akadályversenyen résztvevő minden őrs kapott Pistától egy kis fenyőfát, amiket a táborhelyük környékén elültettek.  Fényképek a hétvégéről megtekinthetők a park honlapján, www.sscspark.com.

Büszkék vagyunk a cserkészeinkre, nagyon jól teljesítették feladataikat és szép eredményeket értek el ezen a hétvégen. A cserkészek átélték Bethlen Gábor életét és tetteit és életre szoló élménnyel vonultak haza csapataikhoz.

Varga Imre,Pittsburgh,PA, Nádas János,Washington,DC, Horváth Mihály, Cleveland,OH

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.