A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

2014. szeptember 18. - Skóciában népszavazást tartanak a függetlenségről.

Magyar Krónika,
2014.szeptember 7.


Skócia lakossága ezen a napon dönt arról, hogy szűkebb hazája, a 307 éves brit unió tagja maradjon-e, vagy független országgá váljék. A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány igyekezett megfelelő történelmi hátteret találni a népszavazás időzítéséhez.

Az idén volt ugyanis a hétszázadik évfordulója az 1314 júniusában, Bannockburn mezején megvívott csatának, amelyben Robert de Bruce skót király néhány ezres serege megsemmisítő vereséget mért II. Eduárd angol uralkodó többszörös túlerőben lévő haderejére. A győzelmet a skót történetírás az angol hódítási kísérletek ellen folytatott háborúk legnagyobb skót katonai diadalaként tartja számon.

A két királyság hivatalosan végül csak 1707-ben, a londoni és az edinburghi parlament által kölcsönösen szentesített uniótörvények alapján egyesült, a mostani referendumon ennek a három évszázados uniónak a sorsáról döntenek majd. A közvélemény-kutatások szerint a bannockburni győzők mai leszármazottainak 54 százaléka ellenzi az elszakadást, s bár a függetlenségpártiak száma gyarapszik, arányuk nem haladja meg a 35 százalékot.

Az elszakadást pártolók a "Yes Scotland" mozgalom mögé tömörülnek, míg a függetlenség ellenzői a "Better Together" (Jobb együtt) szerveződés hívei. Alex Salmond skót kormányfő a "Yes Scotland" győzelme esetén a függetlenség hivatalos kikiáltását 2016. március 24-ére tűzte ki.

A függetlenség körüli komoly bizonytalanságok ismeretében nem meglepő, hogy nincsenek elsöprő többségben az unióellenes erők, különös tekintettel arra, hogy bonyolultak és sok esetben kiszámíthatatlanok az esetleges elszakadás potenciális következményei. A felmerülő egyik legfontosabb probléma, hogy Skócia saját jogán azonnal EU-taggá válhat-e, a másik, hogy mivel fizetnek majd a független skóciaiak. A font használatától az Egyesült Királyság határozottan elzárkózik, márpedig valutaunió nélkül a skót pénzügyi szektor azonnal elveszíti hozzáférését a világ egyik legbefolyásosabb jegybankja, a brit központi bank likviditásgaranciáihoz, ami egy esetleges újabb pénzügyi válság esetén katasztrófának bizonyulhat. A szavazók döntik el, hogy vállalnak-e ekkora kockázatot a függetlenség eszméjéért.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.