A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Magyar fűszerpaprika: van remény?

 

Magyar Krónika, 2015 augusztus .

szerző: BO, apium.hu

 

http://mkdsz.hu/images/stories/n153/sl-0722herv2.jpg

Három év után az itthoni termelők mintha lassan-lassan ráébrednének: kell a minőség. A Magyar Gasztronómiai Egyesület szervezésében ismét sor került a paprikatesztre: tizenkilenc pirosló halom versenyzett kilenc szakértő elismeréséért.

A 2012-es paprikateszt arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik legalapvetőbb fűszerünk csúfosan rossz minőségben kerül a fogyasztókhoz. Az azóta eltelt három év ugyan nem hozott jelentős változást, de valami elindult, és a megismételt teszt eredménye tekinthető egy új szakasz biztató kezdetének.

2012: rettenetes helyzet
A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) szervezte eseményen 2012-ben négy értékelő 19 fűszerpaprikát kóstolt meg, mint írták, „beszereztünk kommersz termékeket ABC-kből, szupermarketekből, vettünk piacon kistermelőit, kaptunk kéz alól, határon túlról” – tehát a merítés igen széles volt. Azonban az ízlelőbimbókat csiklandozó hatás elmaradt, tizenkilencből csupán hetet tartottak értékelhetőnek, a többi avas, romlott vagy hibás volt. Nem csoda, hogy a teszt nagy port vert fel és órási visszhangra talált.
Az eredmény nyomán a teszt nyertese, a bezdáni Kiss család paprikája azóta megkapta az  Aranyszalag minősítést – melyet az MGE alapított azon termékek számára melyek elérik a világszínvonalat –, több hazai csúcsétterem vásárolja, foglalkozott vele számos szaklap és tévéműsor.

Három év, apró lépésekben
Idén az MGE – mint írják – „kiegészülve néhány paprikaipari szakemberrel 19 mintát vizsgált az érsekcsanádi Rév Csárdában. Csatlakozott a teszthez a csárda csapata is, mint az ország egyik legkifinomultabb paprikafelhasználója, egy helyi termelő és a legendás természeti őr, Felső Barnabás, a hagyományos halászételek és a szabadtűzi főzés mestere.” A végeredményt az öreg – a 2014 szeptemberében szüretelt – paprikák őrleményének ízvilága döntötte el, a színt kevésbé vették figyelembe.

A Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó győzelmét hozó tesztelésből kiderült, hogy az áruházak polcain sorakozó termékek közül a legnagyobb mennyiségben kapható fűszerpaprikák „szinte mind kínosan gyenge minőségűnek bizonyultak”, valamint a vizsgált nemzetiszín szalaggal átkötöttek közül is soknak nemcsak rossz az ízük, hanem a minőségvédelmi rostán is fennakadnának.

Ugyanakkor egy bizonytalan „talán erősödő mezőny” kifejezés után mégiscsak hat kiváló eredménnyel végzett fűszerpaprikát soroltak fel első négy helyezettként (holtverseny alakult ki a negyedik helyen), majd megfelelőnek további hármat, ami a 2012-es eredményekhez képest már-már gulliveri lépés. Az alábbi, eredeti szöveget ismertető táblázatban látható az eredmény
.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.