A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

 

 

Múltba révedés Szent István napjára

Magyar Krónika, 2014. augusztus 31.

Surján László

Sok az évforduló mostanában. Innen jött a gondolat, hogy idén Szent István napjára felelevenítsem azokat a gondolatokat, amelyeket ezen a napon 70 éve, a háború befejezésének évében fogalmazott meg a magyar politika. Forrásul az MTI archívumát tekintettem. Siralmas eredménnyel.

1945-ben Szent István napja hétfőre esett. Már az ünnep előestéjén is számos rendezvény volt, de az államalapító szent király sehol nem bukkant fel a hírekben, egy kivételével. De ez az egy legalább lényeges hír volt, örömteli. Négy fegyveres amerikai katona díszkíséretével augusztus 19-én este hozták meg Salzburgból az idegenbe hurcolt nemzeti ereklyénket, Szent István Jobbját. Az ereklyét Witz Béla érseki helytartó, mint a Szent Jobb Őre vette át, s azt az Angol Kisasszonyok Váci utcai templomában őrizték. Ott történt augusztus 20-án délután két órakor az ünnepélyes átadás is, majd délután a Szent Jobb már részt is vett a hagyományos szentistváni körmeneten.

Hogy az MTI volt egyoldalú a maga tudósításaiban, vagy valóban nem akadt senki, aki méltó módon emlékezett volna meg az ünnepről, nem tudom.
Találtam viszont az archívumban olyan írásokat, amelyek figyelemre méltók, illetve megdöbbentőek. Augusztus 19-én második napját tartotta a Magyar Szociáldemokrata Párt XXXIV. Kongresszusa. Ezen felszólalt Bruder Ferenc Kolozsvárról. Jaj, de szép szavakat mondott! Sokan nem érik, hogy negyedszázados politikai munka után miért civil jelleggel próbálkozom a magyarok és a szomszéd népek közötti megbékélésért tenni valamit. Nos Bruder szavai, ismerve, hogy hogyan alakult a román-magyar kapcsolat az elmúlt 70 évben, pontosan megmutatják, hogy nem a hangzatos kijelentések visznek előre. Ide másolom beszédének vonatkozó részét:

Milyen szép ajándék lett volna, méltó Szent Istvánhoz, ha igaz lett volna. Tudta-e Bruder Ferenc, hogy üres szóvirágokat tett le a kongresszus asztalára, vagy maga is hitt és remélt? Mindegy, a szomorú valóságon nem változtat.
De a Szent Jobb azóta is itthon van. Köszönjük George S. Kovách amerikai alezredesnek, hogy hazahozta.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.