A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Felavatják a Rongyos Gárda felújított emlékhelyét Budapesten

Magyar Krónika,
2014. augusztus 26.


A Jobbik kezdeményezésére a kormány felújította a Rongyos Gárda budapesti emlékhelyét, mivel azonban a Honvédelmi Minisztérium elállt az avató ünnepségtől, a Jobbik megszervezte azt római katolikus liturgiával. A Farkasréti temetőben Vámossy Tibor hősi halott rongyos gárdista sírján restaurált szobránál az 1921-es nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának évfordulóján, augusztus 28-án (csütörtök) 18 órától kezdődik a megemlékezés.

A megemlékezésen megkoszorúzható emlékmű a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az elhanyagolt, rossz állapotba került (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállításához és egy információs tábla kihelyezéséhez a Jobbik korábban engedélyt kért a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól. A nemzeti ellenzék példamutató előrelépésnek tekinti, hogy kezdeményezése nyomán végül a kormány felvállalta a Rongyos Gárda e hősi halottja emlékművének felújítását. Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban többek közt ezt írta nekem: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kifejezetten hazánk területi épségének megóvá sa érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége.” Legutóbb pedig így válaszolt írásbeli kérdésemre: „? Rongyos Gárda érdemeit, melyeket Hazánk területi megóvásáért tett erőfeszítései során szerzett, természetesen, mind ? Kormány, mind pedig a Honvédelmi Minisztérium elismeri.”

A megemlékezésen felszólal Kosaras Péter Ákos történész, Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya, Szávay István, a Jobbik alelnöke, fellép Vári-Kovács éter színművész, Lőrincz Péter farkasréti káplán pedig a katolikus egyház liturgiája szerint áldja meg az emlékhelyet.

Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.