A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Lovas staféta tesz meg 500 kilométeres körutat Székelyföldön

Magyar Krónika,
2014. augusztus 17.


A Székely lovasok Székelyföldért elnevezésű staféta keretében mintegy kétszáz lovas készül arra, hogy egymást váltva 54 óra alatt ötszáz kilométeres körutat tegyenek meg Székelyföldön.

A staféta pénteken hajnalban indult Csíkcsicsóról, és a kora délutáni órákban Gyergyóditróig jutott. A váltó útvonalát az Erdélyi lovas (erdelyilovas.ro) portál követi.

Lutz Levente, a lovas staféta kezdeményezője és egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a váltók éjjel-nappal lovagolva, 75 székelyföldi települést érintve érnek vissza - a tervek szerint vasárnap kora délután - Csíkcsicsóra. A lovasok felcsíki, gyergyószéki, udvarhelyszéki, háromszéki és alcsíki településeket érintenek.

Az egymást váltópontokon tarisznyát és székely zászlót adnak át egymásnak. A zászlóra valamennyi érintett településen szalag vagy egyéb jel kerül. A tarisznyába nyomkövető készüléket és egy Árpád-sávos zászlót tettek. Utóbbit a stafétát péntek hajnalban megáldó és útjára indító csíkcsicsói lelkész adományozta. A szervezők kérésére valamennyi lovas székely népviseletben vagy fekete nadrágban, fehér ingben és mellényben lovagol. Nem tartották azonban kizártnak, hogy huszár egyenruhás hagyományőrzők is csatlakoznak a váltókhoz.

A Csíkcsicsó alpolgármesteri tisztséget is betöltő Lutz Levente elmondta, másfél éve kezdték szervezni a stafétát, minden bekapcsolódó lovas a tudása és a lova teljesítőképessége szerint vállalt távot annak a településnek a közelében, ahol lakik. A legkisebb táv három, a legnagyobb harminc kilométeres, de - a szervező szerint - átlagosan tíz kilométert tesz meg egy lovas.

A lovasok többször is bejárták már a rájuk eső részt, és pontosan tudják, mennyi időre van ehhez szükségük. Lutz Levente elmondta, a péntek délelőtti szakaszokon tudták tartani az előre eltervezett menetrendet, ha azonban kedvezőtlenre fordul az időjárás, megtörténhet, hogy az éjszakai szakaszokon lassabban haladnak.

A szervezők örömére az előzetesen számba vett lovasokhoz valamennyi váltás helyszínén olyan önkéntesek is csatlakoztak, akikkel korábban nem számoltak a szervezők. "A célunk az, hogy ló és lovas egészségben végigjárja az útvonalat, és ne szakadjon meg a lánc. Jövőre még nagyobb területet, még nagyobb iramban akarunk bejárni" - nyilatkozta az MTI-nek a Lutz Levente, a Székely lovasok Székelyföldért váltó kezdeményezője és egyik szervezője. Azt is hozzátette, hagyományt szeretnének teremteni a székelyföldi lovas stafétából.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.