2
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Rossz helyen van a greenwichi délkört jelző csík

 
 

Magyar Krónika, augusztus 13. 2015.

MTI

Soha nem látott csúcson van az államadósság, írták nemrégiben egyes lapok, internetes portálok. Erről kárált az ellenzék, ezt csócsálták számos facebook bejegyzésben.

Cáfolat viszont nem jött, vagy nem volt elég hangos, így a kormánypárti polgár is kezdte belátni, hogy itt bizony elbeszélnek egymás mellett a tények és a kormánypropaganda szólamai. Egyetlen kis ellenérvet láttam a hír kapcsán: hogy az államadósságot nem év közben, hanem az év végével szokták megállapítani. E fontos észrevétel, ugyanis a kiadások, törlesztések és bevételek nincsenek időben összerendezve, ezért a pillanatnyi államadósság szintje hullámvonalat ír le: hepék és hupák váltakoznak.

Most azonban ennél részletesebb adatok is jöttek, ma reggel megszólalt Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az M1-ben. Üzenetének lényege: Nincs veszélyben az év végére tervezett 75,2 százalékos adósságráta.

Az adósságráta a forintban számított bruttó hazai termék és az államadósság hányadosa. Ez a mutató 2010-ben a 84 százalékot is elérte. Innen jöttünk le a tavalyi 76,9 százalékra.

Barcza György elismerte, hogy az államadósság rekord magas forintértéket ért el. A növekedés egyik eleme az éves költségvetés hiánya, ami idén 550 milliárd forint. Az adósságot részben úgy csökkentjük, hogy görgetjük magunk előtt, azaz kötvényeket bocsátunk ki, amelyeknek az adósságnál szerencsés esetben kisebbek a kamatai, s ebből a pénzből törlesztünk, s olykor előtörlesztünk. A kötvénykibocsátás pillanatában persze az adósság hirtelen megugrik, ez történt most is.

Az államadósság pillanatnyi mértékét befolyásolja még a forint árfolyamának hullámzása. Ez napi ingadozással járhat, a tendencia viszont a tavalyi év végi szinthez képest javuló, akkor 314,89 forintos euró-árfolyamon számoltunk, most 310 forint körül járunk.

A lényeg: a forintban számolt pillanatnyi államadósság valóban magas, de éves szinten tartjuk a törvényben rögzített csökkenő pályát. Bármennyire kínos ez azoknak, akik az adósságot megcsinálták, s azt remélték, hogy a törlesztésbe a kormány belebukik. Orbánnak viszont volt egy ellenlépése: onnan kell elvenni a pénzt, ahol van. Sok zajjal járó, de eredményes lépés volt.



az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.