A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Piknik a parókián

Magyar Krónika,
2015. augusztus 13.

L.B.

 

A Montreali Magyar Református Egyház idén is megrendezte hagyományos nyári piknikjét templomának kertjében. Az asztalokat az előző napon fölállított sátrak alá helyezték, hogy se a nap se az esetleges eső ne zavarja a piknikezőket.
Az idő kellemes volt: csökkent a kánikula, eső nem esett, s a meleget az állandó, langyos szellő enyhítette.


Ez a rendezvény nem olyan nagyszabású, mint a katolikusok júniusi Péter-Pál és az augusztusi Szent István piknikje Rawdonba, de számomra pont ez teszi szimpatikusá. Nem kell messzire autókázni, itt van a belvárostól egy ugrásra, a metró megállójától egy szökkenésre, s még azoknak is ("viszonylag") könnyű onnan idesétálnia, akik bottal vagy járókával  közlekednek. A templom tömbje fölfogja a Jean Talon és a L'Acadie utcák forgalmának a zaját, a szomszédos kertek óriási fái a parókia kertjének nagy részére árnyékot vetnek. A kisebb terület miatt szinte családias a hangulat. Mindenki mindenkivel tud találkozni, pár szót mindenkivel válthatunk.


A fölkészülés azért idén sem volt zökkenőmentes. A fölállított sátrakat az éjszakai vihar összeborogatta, s azokat az egyházközség önkénteseinek kellett hajnalban újraállítania, s csak ezek után folytathatták az előző napokban megkezdett főzést.
Mise alatt a keskeny, meredek lépcsőn fölcepelték a hatalmas hőtároló edényekben a sok ennivalót.

A templomból kitóduló híveket valódi "terülj-terülj asztalkám" fogadta, ám természetesen mindig akad valaki, akinek e idilli állapotok sem eléggé megfelelőek: a 12-15 emberből álló sort hosszúnak találja, lassan 3-4 emberrel előbbre sündörög, miközben hangos szóval méltatlankodik szegény hullafárdt önkéntesek lassúsága miatt -, holott nem ők lassúak, hanem mi, akik akkor kezdtünk gondolkodni, válogatni amikor ránk kerül a sor - sokallja az ételek árát, pedig itt nincs kötelező fogyasztás, ha valaki nem óhajt, akkor nem eszik. - A bevétel a tempom javát szolgálja, s legtöbbünk ilyenkor adományoz is a templomnak, még akkor is, ha történetesen a katolikus közösséghez tartozik.
Jót ebédeltünk, jól elbeszélgetünk, kellemes koradélutánt töltöttünk a Montreali Magyar Református Egyház idei kerti rendezvényén.
Köszönjük - köszönöm - az önkéntesek munkáját, és a végtelen türelmüket.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.