A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Visszakerült a magyar állam tulajdonába a Táncsics-börtön

Magyar Krónika,
2014. június 22.

(MTI)


Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Visszakerült a magyar állam tulajdonába a budai Várban található Táncsics-börtön, miután Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatója és André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője aláírta a több budapesti ingatlan kölcsönös átruházásáról szóló, Magyarország és az Egyesült Államok között létrejött megállapodást pénteken.
Az egyezmény értelmében a magyar állam tulajdonába került a Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló épület, továbbá egy XII. kerületi épület és egy másik ingatlan a Széchenyi rakparton. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, amelyeket saját költségén felújított.Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte: az ingatlancserével fontos magyar történelmi emlékhely került vissza a magyar állam tulajdonába. A helyszín kiemelt jelentőségét az adja, hogy annak idején az épületben raboskodott több kimagasló történelmi személyiség, így Táncsics Mihály, Wesselényi Miklós, Batthyány Lajos és Kossuth Lajos - idézte fel. Hozzátette: jó, hogy az 1848-as forradalmat megértő amerikaiakkal tárgyalhattak az ingatlan sorsáról.

Az államtitkár emlékeztetett: George W. Bush amerikai elnök 2006-os budapesti látogatásakor kezdődött meg az ingatlancsere folyamata, amelynek most a végére értek. Akkor született meg az a megállapodás, amelynek értelmében a magyar állam felújít és átad két épületet az Egyesült Államoknak, az amerikai kormány tulajdonában álló három ingatlanért cserébe. Ezt a megállapodást 2007 szeptemberében írták alá, és a 2010-es kormányváltás után Orbán Viktor miniszterelnök és az amerikai nagykövet is megerősítette, hogy támogatja a cserét - közölte.Mint mondta, a Szabadság téri beruházás határidőre és kivételes minőségben készült el, ami az MNV Zrt. és magyar állam sikere. Az épületcsere és a sikeres felújítás is bizonyítja, hogy "jó úton járunk", és az állam is lehet jó gazda - vélekedett.
Fónagy János közölte: a visszakapott ingatlanok részben középületté válnak, részben pedig látogathatóvá teszik a nagyközönség számára.    Az Egyesült Államok örömmel adja vissza a Táncsics-börtönt a magyar nemzetnek, hiszen tisztában van azzal, milyen fontos a magyaroknak, hogy visszakaphatják az épületet - közölte. Úgy vélte, olyan értékeket képvisel az épület, amely jól jellemzi a magyar-amerikai kapcsolatokat: a szabadságot, a polgárok felelősségvállalását és a jogot, hogy a rossz ellen felemelhetik a szavukat.

Márton Péter az eseményen hangsúlyozta: az ingatlancsere, amely a kisebb megtorpanások ellenére is folyamatos volt és a 2010-es kormányváltás után felgyorsult, most befejeződött. Az MNV Zrt. koordinálta a Szabadság téri épületek felújítását, és ezzel bizonyította, hogy nemcsak az állam vagyonának jó gazdája, hanem egyenrangú a piaci partnerekkel.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.