A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Autonómiaügyben is segíthet a Kalmár-jelentés

Magyar Krónika, 2014. május 30.

Forrás: Kossuth Rádió/Vasárnapi újság

A dokumentumot készítő kereszténydemokrata képviselő állítja: a jelentés nyomán van már olyan európai   irányelv, amelyre a magyar nemzetpolitika hivatkozhat.
Kibővíti a magyar diplomácia mozgásterét a kisebbségvédelem területén - így értékelte a Külügyminisztérium a Kalmár-jelentést, amelyet az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a közelmúltban fogadott el. A dokumentum utal a kollektív kisebbségi jogok jelentőségére, és olyan elvárásokat fogalmaz meg, mint a hivatalos nyelvhasználat, valamint a kisebbségi oktatási rendszer létrehozása.

Kalmár Ferenc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, a jelentés készítője a Kossuth Rádiónak elmondta: a dokumentumot április 8-án fogadta el a tanács közgyűlése, az elmúlt hetekben pedig azért lett híres Közép-Európában, mert olyan fontos dolgokról szól, mint a kollektív jogok, az autonómia-megállapodások, vagy épp az oktatás átalakítása.
"Kimondtuk, hogy a nemzeti kisebbségnek kollektív védelemre van szüksége. Emellett javasoljuk, hogy az etnikai szempontból vegyesen lakott területek történelemtanárai szemináriumokon vegyenek részt azért, hogy a történelem tanítása ne az egymás elleni érzelmeket szítsa" - magyarázta a politikus, hozzátéve: normális, ha egyes történelmi eseményeket nem egyformán értékelünk, de Európában a kooperációnak és a partnerségnek kell dominálnia.

Kalmár Ferenc arról is beszélt, hogy a jelentés azért lehetett sikeres, mert minden bizottsági ülésen napirenden tartotta a témát, és arra törekedett, hogy minél több javaslatot és észrevételt építsen a dokumentumba. Így sikerült elérnie, hogy mindenki azt érezze, hozzátett valamit a jelentéshez, ezáltal "jobb szívvel szavazták meg".

A képviselő kérdésre válaszolva kifejtette: abban bízik, hogy a dokumentum hatására az erdélyi magyar autonómia ügye is előrelendül. Ha a magyar nemzetpolitika eddig előhozakodott a kollektív jogok vagy az autonómia kérdéskörével, akkor a külföldi diplomácia mindig a szemére vetette, hogy nincs olyan európai dokumentum, irányelv, ami ezt alátámasztaná - hangsúlyozta Kalmár Ferenc, megjegyezve: a jelentésnek köszönhetően áprilistól van ilyen.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.