A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Ez totális katasztrófát okozna az MSZP-ben

Magyar Krónika,
2014. május 30.

 

 

A szocialistáknál jelenleg nincs alternatíva Mesterházy Attilára, de lesz olyan, aki a párt élére áll Török Gábor politikai elemző szerint. Mint az InfoRádióban kifejtette: számukra az lenne a legrosszabb, ha minden a régi kerékvágásban menne tovább. Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az Együtt-PM és a DK azért szerepelt relatíve jól, mert ezeknek a pártoknak a szavazótábora a fővárosban van, és az európai parlamenti választás alapvetően fővárosi bázisú választás.

A Magyar Szocialista Párt a vasárnapi európai parlamenti választáson súlyos vereséget szenvedett. Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök az eredmények ismeretében már a voksolás estéjén kiállt a sajtó elé és bejelentette: az MSZP elnöksége felajánlja lemondását. A szocialisták egyébként nem számítottak ilyen szintű lebőgésre, forgatókönyv sem született jelen helyzet kezelésére. Az, hogy Mesterházy sleppje kisétál-e az ajtón, csak a párt szombati, kibővített választmányi ülésén dől majd el.
Mesterházy felajánlotta lemondását
– Nem tudom elképzelni, hogy az MSZP választmánya ne fogadná el Mesterházy lemondását – fogalmazott Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikai elemző azt mondta: most az jelentené a legjobb megoldást a szocialisták számára, ha az önkormányzati választásig a testületi vezetés mellett döntenének.

Mérlegelniük kell

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak a politikusoknak, akik szóba jöhetnek, azt kell mérlegelniük, hogy saját helyzetüket erősítik, vagy belátják, hogy hosszú távon komoly hátrányt jelent egy eljelentéktelenedő párt tagjaként dolgozni. Hangsúlyozta, a szocialistákat most megbüntették a választók az áprilisi országgyűlési választások csúfos kudarca miatt. Török úgy látja, a régi nagyok szerepe fontos lehet a választmány belső hangulatának és a párt közvéleményének alakításában, ugyanakkor annak kicsi az esélye, hogy egy korábbi vezető szocialista politikus ambicionálná a pártelnökséget.

A kapitány és a depresszió

Lendvai már meg is szólalt: magát ugyan nem tartja alkalmasnak az elnöki pozíció betöltésére, de tanácsokkal ellátta az MSZP-t. Szanyi Tibor pedig 2006-óta tartó súlyos depresszióról beszélt a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában kedden. A műsorban természetesen a „Fidesz-terrort” sem hagyhatta ki a magát fojtogatottnak érző politikus.

Török kitért arra is, a Fidesz érdekérvényesítő szerepe az Európai Néppártban és az unióban is nőni fog. Megjegyezte: más európai néppárti tagok támogatottsága csökkent, a Fideszé viszont nőtt, így ezzel a 12 mandátummal egy kisebb frakcióban jelentősebb szerepet kap. Hozzátette: a példátlanul fölényes győzelem komoly legitimációs bázis a Fidesz számára, és úgy tűnik: Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt arra, hogy változtasson a párt európai politikáján. – Szerintem a Fidesz elérkezettnek látta az időt arra, hogy az európai politikában is aktívabban, kezdeményezőbben, egyszerűen szólva erősebben lépjen fel, mint korábban.

Van ló, nincs vezér

A ló az megmaradt, de a vezért kilőtték – mondta a Századvég elemzője. Lánczi Tamás a köztévében kedden reggel azt mondta: az MSZP-nek katasztrofális lenne, ha a régi vezetők visszatérnének, az ugyanis a 2002-es állapotok visszaállításával lenne egyenlő. Sok meglepetést hozott az európai parlamenti választás. A Fidesz-KDNP toronymagasan megnyerte, sőt még növelni is tudta az országgyűlési választásokhoz képest a támogatottságát 7-8 százalékponttal. A baloldalon az MSZP drasztikusan visszaesett, az Együtt-PM és a DK pedig jobban szerepelt a vártnál – jelentette ki Lánczi.

A szakember úgy véli: az Együtt-PM és a DK azért szerepelt relatíve jól, mert ezeknek a pártoknak a szavazótábora a fővárosban van, és az európai parlamenti választás alapvetően fővárosi bázisú választás, míg az MSZP-nek kiegyenlítettebb a szavazótábora, így a vidéki érdektelenség jobban sújtotta. A baloldalon valószínűleg újra fogják osztani a lapokat, mert eddig úgy tűnt, az MSZP erős szereplő, de most úgy látszik, a fővárosban mégsem olyan erős.

Javult a DK és az Együtt alkupozíciója

Az Együtt-PM és a DK mindenesetre jól tudta mozgósítani a szavazótáborát, és mindegy, hogy ez 30 százalékos részvételnél sikerült, nekik ez egy hivatkozási pont, javultak az alkupozícióik – érvelt Lánczi, aki szerint nagy küzdelem kezdődik majd a baloldalon, elsősorban a fővárosi vezetésért. A kérdés, hogy ez építő jellegű konfliktus lesz, vagy mindhárom pártot lerombolja – hangoztatta az elemző.

Úgy véli: itt relatív erősségről van szó, hiszen a három baloldali párt együttesen sem éri el a Fidesz támogatottságát. Az MSZP és az SZDSZ egykori kemény magját darabolták fel maguk között, és most csupán arról van szó, hogy a DK a vártnál kicsit nagyobbat szakított. Hatalmi vákuum van az MSZP-ben. A párt az elmúlt három évben „úgy lett összerakva”, hogy az Mesterházy elnöknek legyen jó. A ló az megmaradt, de a vezért kilőtték – érzékeltette Lánczi, aki lehetségesnek tartja, hogy lesznek önjelöltek a pártelnöki posztra, de alkalmas jelöltet jelenleg szerinte nem nagyon látni.

Katasztrófa lenne

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy volt politikusok visszatérjenek az MSZP vezetésébe, azt válaszolta: az egészen katasztrofális lenne a pártra, hiszen viszontláthatnánk a 2002-es MSZP-t a feltörekvő Gyurcsány Ferenccel és Kovács László elnökkel. Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki pártok együttműködést ígértek a kormánypártokkal az Európai Parlamentben bizonyos témák mentén, úgy reagált: jól látható, hogy az elmúlt években a baloldali képviselők az Európai Parlamentben nem igazán a nemzeti érdeket szolgálták

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.