A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Téved, aki csak a kalóriákat számolja

 

Magyar Krónika, 2015 május 21.

Erdély Ma / Ferenczy Mária
otvenentul.hu

Igaz, hogy a sok diófélét, mogyoróvajat, halat, joghurtot és zsírszegény sajtot fogyasztó emberek általában fogynak, ugyanakkor más, többnyire „egészségtelennek” tartott élelmiszerek, például a tojás, a zsíros sajtok és a teljes tej sem okoznak eltéréseket a testsúlyban – derül ki egy nemrég lefolytatott kutatásban. A cukrozott italok és a finomított vagy keményítőtartalmú szénhidrátok, köztük a fehér kenyér, a burgonya és a fehér rizs viszont éppen ellenkező módon hatnak, a kísérleti alanyok híztak tőlük. Nagyjából eddig is tudtuk, melyek ételekkel tarthatjuk hatékonyan a súlyunkat, vagy alkalmasak a fogyókúrára, és melyektől hízunk. Ugyanakkor a most közzétett kutatási eredmény rávilágít, hogy nem elég kalóriákkal matekozni, ha eredményes és tartós fogyást szeretnénk elérni. Ennél jóval összetettebb a kép.

Kutatással alátámasztva
A 20. században megfigyelhető, hogy időről időre megváltozott a fogyókúrák fókusza. Sokáig a zsírt tartották a legkerülendőbb alapanyagnak, majd a szénhidrátok elhagyását javasolták, mára pedig már felsorolni is nehéz, hányféle módszert tartanak üdvösnek a különböző szakemberek. Bár a kalóriaszámlálás ellentmondásosságáról már régóta olvashatunk, a mai napig tartja magát az egyszerű kalóriamatekozás eredményességének tévhite.
– Az az elv, hogy az emberi test csupán edény a kalóriáknak, túlzottan leegyszerűsíti a képet. Nem pusztán arról van szó, hogy a kalóriákon vagy zsíron gondolkodunk. Milyen az elfogyasztott élelmiszerek minősége? És hogyan lehet meghatározni a minőséget? – tette fel a kérdést a kutatást vezető dr. Dariush Mozaffarian, a cambridgei Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.
A kutatás közel 121 ezer amerikai egészségügyi szakember 24 éves étrendi adatán alapul. A kutatás kezdetén az összes résztvevő egészséges és normális testsúlyú volt, majd az idő múlásával, az öregedéssel fokozatosan megnőtt, a hízás valószínűsége azonban az elfogyasztott fehérjék és szénhidrátok tipikus minőségétől függött. Ez még akkor sem változott, amikor a kutatók egyéb életmódtényezőket, köztük a teljes kalóriabevitelt is számításba vették.

Nem csak a kalória számít
A kalóriaszámlálás önmagában nem elég ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük az egészséges testsúlyunkat. A kalóriaszámok feltüntetése az étlapokon például téves üzenetet hordozhat: ha egy szendvics viszonylag alacsony kalóriatartalmú, az emberek azt gondolhatják, hogy jó választás, még akkor is, ha főként feldolgozott húsból és finomított szénhidrátokból áll.
A szakértők szerint nincsenek olyan „csodaélelmiszerek” sem, amelyek egy csapásra leolvasztják a kilókat. Mint ahogyan önmagában azzal sem lehet elkerülni a hízást, és megőrizni az egészséget, hogy mellőzünk néhány „rossz” élelmiszert. A kutatók azt javasolják, hogy válasszunk egészséges szénhidrátokat, zöldségeket, gyümölcsöket, rostdús gabonaféléket, olyan fehérjéket, mint például a hal, a csirkehús és a diófélék, valamint olyan egészséges zsírokat, mint amilyenek a növényi olajokban és a zsíros halakban fordulnak elő.
A gyors, könnyű, kiszámítható fogyókúrát ígérő módszerek általában zsákutcát jelentenek, mint ahogy az egyszerű kalóriaszámlálás sem elég, ha eredményt akarunk elérni egy diétával.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.