A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Brüsszeli csúcs után

 

Magyar Krónika,
2015 április 6.

Surján László

Mindig jó érzés, ha egy európai csúcs után megnyugtató szavakat hallunk a miniszterelnöktől. Olyan sok a bizonytalanság a világban, s az emberek nyugalmat, kiszámíthatóságot szeretnének. A gulyáskommunizmus nem jöhet vissza, de a jó irányban haladó európai energiapolitika, az oroszok elleni szankciók kérdését ésszerű mederbe terelés vagy éppen a magyar adósság felminősítése mindenképp segíti, hogy csökkenjen bennünk az aggodalom.

Magyar szempontból az energia ára a legfontosabb, és ez az elfogadott zárónyilatkozatban kellő súllyal szerepel - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió állam- illetve kormányfőinek tanácskozásának végeztével pénteken. A dokumentum ezen kívül garantálja: továbbra is tagállami hatáskörben marad az úgynevezett energiamix, azaz "senki nem mondhatja meg Magyarországnak, hogy hány százalék legyen gáz, mennyi legyen nukleáris, mennyi legyen szén, és így tovább, hanem ezt mi dönthetjük el" - húzta alá a miniszterelnök.
A záródokumentum csak a kereteket állítja fel, a konkrét jogszabály-tervezetekkel az Európai Bizottságnak kell majd elkészítenie. Pozitívum, hogy továbbra is a kormány- illetve államfők kezében marad az ellenőrzés.

Az Európai Bizottság elnöke nemrégen arról beszélt, hogy az Európai Parlamenttel akar összefogni, mert túl sokszor fordul elő, hogy az Európai Tanács magához ragadja a vezetést. Nem értettem egyet Junckerrel, s örülök, hogy legalábbis most nem az ő nézete érvényesült.

Jól alakult az orosz szankciók kérdése is. Az Európai Tanács összekötötte az Oroszországgal szembeni szankciók sorsát az ukrán válság politikai rendezését előmozdítani hivatott minszki megállapodásokéval. Orbán Viktor egy érdekes szóval minősítette ez: az Unió most "jogiasítja" a vitát, azaz a szankciók sorsa egy konkrét szerződés végrehajtásához kötődik. "Ha a végrehajtás jól halad, akkor a szankciókat lehet csökkenteni, ha azonban ez nem történik meg, akkor lehet súlyosbítani" - magyarázta a kormányfő, aki rámutatott, hogy a zárónyilatkozat szövege nem tisztázza, hogy mi van, ha Kijev nem teljesíti, amit az év végéig meg kell tennie.
Orbán úgy látja, hogy az ukránoknak nehéz dolguk lesz, bonyolult, önmagukban komoly kihívást jelentő feladatokat kell végrehajtaniuk, mint például a decentralizáció és az autonómia kérdése.

"Magyarország, amely a békében érdekelt, készen áll, hogy minden segítséget megadjon ehhez" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Arra is figyelmeztetett, hogy az IMF-program, amelyet Kijevnek végre kell hajtania, "felveti a szociális ellehetetlenülés problémáját". "Magyarországnak ezzel foglalkoznia kell. Nem akarok pánikot kelteni, de az országnak fel kell készülni arra is, hogy az ukrán gazdaság stabilizálása a következő néhány hónapban nem csak sikerrel járhat, hanem kudarccal is" - foglalt állást Orbán Viktor.

Nem tartozik az uniós csúcshoz, de jó érzéssel olvashattuk, hallhattuk, hogy felminősítette Magyarországot pénteken a Standard & Poor's, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. Az elemzők meglepetésként értékelték, hogy a kilátás javítását kihagyva lépte meg a hitelminősítő a besorolás javítását. Ez viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban. Az S&P döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években. A devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, valamint a helyi valutában történő hitelfinanszírozást előtérbe állító kormányzati stratégia is enyhítette Magyarország sebezhetőségét a potenciális külső sokkoktól. Más szavakkal pontosan a kormány törekvéseinek a lényegét, a saját lábra állás és a sebezhetőség elleni lépéseket értékelték, aminek természetesen örülünk. Nem felejtjük azonban a hitelminősítők objektivitása körüli kérdőjeleket. Úgy láttuk, hogy döntéseiket elsősorban az amerikai érdekek befolyásolják. Ha ezt ténynek fogadjuk el, akkor a felminősítés azt jelenti, hogy nem vagyunk már fekete bárányok Washington szemében.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.