A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Trócsányi László: minél előbb meg kell oldani a Székely Mikó kollégium ügyét!   

 

Magyar Krónika, 2015 április 23.

MTI

Minél előbb meg kell oldani a szepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután a romániai magyar felsőoktatásról és az egyházi restitúciós kérdésekről tájékozódott Kolozsvárott.

A miniszter, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására érkezett Kolozsvárra csütörtökön, egyházi vezetőkkel találkozott és látogatást tett magyar felsőoktatási intézményekben.

Látogatása első napján Bálint Benczédi Ferenccel, a Magyar Unitárius Egyház püspökével, Csűri Istvánnal, a királyhágómelléki református egyházkerület püspökével, Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsekkel folytatott megbeszélést. A miniszter elmondta, hogy az egyházi vezetők aggodalmukat fejezték ki egyrészt a visszaszolgáltatási folyamatban felmerülő késedelmek miatt, másrészt amiatt, mert úgy érzik, hogy egyes visszaadott egyházi ingatlanok esetében az egyházak is jogtalanul „áldozatul esnek” a romániai korrupció-ellenes küzdelemnek. Utóbbira példaként említette a Székely Mikó Kollégium ügyét.

A ploiesti-i táblabíróság érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő tisztségviselőkre. Az ügyre a romániai magyar politikai pártok egyhangúan „újraállamosítási” kísérletként tekintenek.

A romániai magyar egyházi vezetők attól tartanak, hogy a restitúciós problémák további egyházi ingatlanokat is érinthetnek. Itt olyan szimbolikus jelentőségű ingatlanokról van szó, mint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium vagy a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár – tette hozzá Trócsányi László.

Trócsányi László a városban tartózkodva pénteken látogatást tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) éppen zajló kongresszusán is. RMDSZ-es vezetőkkel folytatott beszélgetéseiről beszámolva elmondta, hogy a restitúció kérdése nem csak az egyházi vezetőket, hanem a romániai magyar politikusokat is nagyfokú aggodalommal tölti el. Ez olyan „akut kérdés”, amely megnehezíti a Románia és Magyarország közötti kapcsolatokat, és amelyet minél előbb rendezni szükséges – jelentette ki.

Rámutatott, hogy Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is folyik eljárás az ügyben, emellett a magyarországi egyházaknak is van érintettsége és a magyar kormány is állást foglalt a kérdésben. „Ez egy olyan kérdéskör, amellyel foglalkozni kell” – hangsúlyozta. Elmondta, hogy az egyházi vezetőkkel tartott megbeszélésről beszámol a jövő heti kormányülésen.

A miniszter pénteken látogatást tett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Örömmel tapasztalta, hogy mind Csíkszeredán, mind Marosvásárhelyen mind pedig Kolozsvárott megindultak az akkreditált magyar nyelvű képzések, hasonlóképpen a Partiumi Egyetemen Nagyváradon. A Babes-Bolyai Egyetemen frankofón egyetemi együttműködésről és az egyetemen folyó magyar nyelvű képzésekről tájékozódott.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.