A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Olasz sajtó: A két éve megválasztott Ferenc pápa visszaadta az egyháznak az életkedvét

Magyar Krónika, 2015március 18.

Erdély Ma Hirlevé

Ferenc pápa ismét egyetemessé tette a katolikus egyházat, egyre népszerűbb a hívők és laikusok körében és egyre nagyobb ellenállással találkozik saját egyházában az olasz újságok szerint.

 Alig 24 hónap alatt Ferenc pápa képes volt újraéleszteni az egyházban a reményt és az életkedvet. A pápával szembeni kritikák sem hiányoznak, de az az ára Ferenc pápa új egyházi tanításának – írta Andrea Riccardi történész, a Szent Egyed közösség vezetője a Corriere della Sera című napilapban.

 Riccardi megjegyezte: két év minimálisnak számít az egyház életében, de két évvel ezelőtt az egyházat sújtó botrányok, pénzügyi problémák, a kúria kormányzási tehetetlensége, az egyház nemzetközi súlytalansága és hitelvesztése a „bukás árnyékát" vetítette előre. Ezzel szemben Ferenc pápa két év alatt lelki energiával töltötte meg egyházát. A katolikus történész szerint néha úgy tűnik, mintha Ferenc pápa egyes döntései „destabilizálnák" az egyházat, valójában az egyházfő célja az, hogy az egyházon belüli változtatásokat közös vitákkal ösztönözze.

 A balközép La Repubblica szerint Ferenc pápa második évét a hatalomért folytatott egyházi harcok és a pápa által képviselt könyörületesség ellentéte jellemezte. Ferenc pápa az első évben azt hitte, meg tudja változtatni egyháza tagjainak szemléletét, a második évben rájött arra, hogy ehhez „sokkal több" kell – fogalmazott az újság, mely szerint az egyházfő egyre növekvő népszerűségével párhuzamosan erősödik a Bergoglióval szembeni egyházi ellentét is. A La Repubblica ugyanakkor hangsúlyozta, hogy hívők és laikusok részéről is Ferenc pápához fűzött hatalmas remény óriási csalódássá változhatna, ha az egyházfő által meghirdetett egyházi megújulás kudarcot vallana. Ez a La Repubblica szerint „pusztító hatással" lehetne az egész egyházra. Elemzők szerint a 78 éves Ferenc pápa legnagyobb ellenfele az idő, amely nem biztos, hogy elegendő lesz a kúria kiváltságainak eltörléséhez.

 A La Repubblica azt is kiemelte, hogy az egyszerűségéről ismert Ferenc pápa akarata ellenére közösségi „szupersztárrá" nőtte ki magát. Az egyházfő Twitter-fiókját 19 millióan követik az egész világon.
Az olasz püspöki kar napilapja, a L'Avvenire úgy látja, Ferenc pápa új geopolitikai súlyt adott a Vatikánnak, ugyanakkor nem veszítette el az emberekkel való közvetlen kapcsolatot sem egyháza egyetemes pásztorává nőve ki magát.

 A római Il Messaggero szerint Ferenc pápa egyházi forradalmat vitt végbe az alázat és a párbeszéd eszközével. Felrázta az egyházat és azt tanítja neki, hogy vegyen tudomást saját szolgálatáról, amelyet a világ földrajzi és társadalmi peremén kell végeznie. Az Il Messaggero szerint Ferenc pápa titkos álma még nem valósult meg: a napilap úgy tudja, a pápa egyszer a Vatikánból ki szeretne menni Rómába egy pizzát enni.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.