A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Ferenc pápa több feladatot bízna a nőkre

 

Magyar Krónika,
2015 március 6.

MTI

A Vatikán pénzügyi intézményeinek reformjáról, a katolikus egyház működésének decentralizálásáról és a nőknek az egyházban való szerepéről is szó volt a Ferenc pápának a bíborosi kollégiummal folytatott tanácskozásának második napján – számolt be erről Federico Lombardi szentszéki szóvivő pénteken.

A Ferenc pápa által a világ minden részéből a Vatikánba szólított bíborosok részletes képet kaptak arról, hogy az egyházfő megválasztása, vagyis 2013 márciusa óta milyen gazdasági-szerkezeti átalakítás indult el a Vatikánban. A zárt ajtók mögött tartott beszámolókon többek között George Pell bíboros, az egy évvel ezelőtt megalakított gazdasági titkárság elnöke, valamint Reinhard Marx bíboros, a szintén tavaly létrehozott gazdasági tanács elnöke szólalt fel, összefoglaló ábrákkal illusztrálva az eddigi reformokat, az IOR vatikáni bank átalakítását, a nemrég bevezetett új vatikáni könyvelési és mérlegrendszert, amely minden nemzetközi pénzügyi követelménynek megfelel – mondta el az újságíróknak Federico Lombardi.

Az egyház és a Vatikán működésének átláthatóbbá és egyszerűbbé tételét a 2013-as konklávét megelőző bíborosi tanácskozás szorgalmazta. Ferenc pápa ezért kilencfős bíborosi tanácsot (C9) alakított a vatikáni reformok kidolgozására, valamint vatikáni csúcs-pénzügyminisztériumnak megfelelő gazdasági titkárságot hozott létre a pápai állam korábban szerteágazó gazdasági-pénzügyi tevékenységének tüzetesebb ellenőrzésére.

A pénteken véget érő kétnapos bíborosi tanácskozáson (konzisztórium) szó volt az eddig túlzottan Vatikán-központúnak tartott egyház decentralizációjáról, a római egyház és a helyi egyházak kapcsolatáról, valamint a nőknek az egyházban való szerepéről is.

Ferenc pápa hitelességet szeretne

A tanácskozáson részt vevő Gerald Cyprien Lacroix, a kanadai Québec érseke a Vatikáni Rádiónak így nyilatkozott: Ferenc pápa a kúria reformjával azt szeretné, ha az egyház visszanyerné hitelességét.

Ferenc pápa szombaton húsz új bíborost nevez ki (kreál) a Szent Péter-bazilikában. Tizenöten nyolcvan év alatti pápaválasztó bíborosok, tehát részt vehetnek egy esetleges konklávén. Az új tagokkal a teljes bíborosi kollégium létszáma 228-ra emelkedik, a pápaválasztóké 125-re. A következő hónapokban azonban több pápaválasztó bíboros is betölti nyolcvanadik életévét, tehát elesik a pápaválasztás jogától.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.