A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Merénylet a nemzet ellen

 

Magyar Krónika, 2015február 7.

Erdély Ma

Egy iskola nem csupán egyszerű tanoda, ahová a gyerekek új ismeretek megszerzése végett járnak, és nem is csak a tudás megízlelésének biztosítéka, illetve szellemi kincsestáraink egyike, hanem egyúttal gyermekké cseperedésünk, serdülővé növekedésünk, ifjúvá válásunk, felnőtté érésünk fontos és éppen ezért nélkülözhetetlen helyszíne is. És mivel falai között nem csak tanítanak, hanem nevelnek is, itt van az a hely, ahol körvonalazódik, és egy életre rögzül az irány, merre haladnunk, az elv, mely szerint élnünk, és a cél, melyet követnünk kell.

Az iskola ugyanakkor egy közösség pótolhatatlan szellemi kincsestára és műhelye, értékeinek őrzője és továbbadója, valamint jövőjének formálója és biztosítója volt, maradt, és lesz továbbra is. Ezért léte, az erdélyi magyarságra jellemző kisebbségi helyzetben még jobban felértékelődik, hiszen a nemzetrész önazonosságtudatának megerősítését, nyelvének ápolását és kultúrájának megtartását is hatványozottan fel kell vállalnia.

Az iskola nem termelő egység, ezért működésének eredményeit még betegesen anyagi központú világunkban sem lehet pénznemben mérni, ennek ellenére létrehozásánál és fenntartásánál nincs jobb és nyereségesebb befektetés, mert az állam számára szükséges humánerőforrás pótlása kizárólag a működésének köszönhető. Hiszen jó szakemberek hiányában az ország csak döcög, a társadalom vajúdik, s a gazdaság előbb-utóbb elkerülhetetlenül összeomlik. Mindezért vidéki településeinken a tanítóknak nem csak fontos, hanem meghatározó szerep jutott, s városaink pedagógustársadalmát tisztelet és megbecsülés övezte még a közelmúltban is.

Nem véletlen tehát, hogy őseink nem sajnáltak pénzt, időt és energiát, hogy gyermekeik felkészüléséhez, szellemi fejlődéséhez és erkölcsi éréséhez megfelelő körülményeket teremtsenek, s kellő tudással és érzékkel rendelkező szakembereket biztosítsanak. Éppen ezért szégyen ránk, késői utódokra nézve, hogy fejlesztés helyett még megőrizni sem vagyunk képesek az elődeink által létrehozott intézményeket. Anyagi megfontolásból történő bezárásuk pedig hatásában egyenlő a nemzet ellen elkövetett merénylettel.

Bedő Zoltán

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.