A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Nem a múltat, a jövőt kell megváltoztatni  

Magyar Krónika, 2015.február 7.

Surján László

A XX. századot átélt ember megtanulta, hogy nincs változékonyabb dolog, mint a múlt. Persze a szíve mélyén senki nem fogadta ezt el, viszont az ellentmondó információk között ember legyen a talpán, aki kiigazodik.
Itt, a mi térségünkben a múlt átalakításának egyik oka a határok mozgása. A trianoni határok egyik hangosan kiabált céljukat, hogy az államhatárok tükrözzék az etnikait, vagy nyelvhatárt, nem érték el. Ez persze a győzteseknek kedvező volt, viszont arra vezetett, hogy az új államok a történészektől várták az igazolást, hogy a megszerzett területekhez ősi joguk van. A történelem nagyon fontos része a kultúránknak, ám, ha a politika szolgálójává szegődik, elveszíti a becsületét.
Egy érdekes rajzot találtam egy régi, Rákosi korszakból való Ludas Matyiban.Félek nehezen olvasható a szöveg, ide másolom:
János bácsi, kérjük, a Toldit írja át!
Magyar és csehszlovák ezentúl jó barát.
Szegény Arany, nem pihenhet a tölgyek alatt, írnia kell. Toldi a cseh vitézzel vígan parolázik. A rajznak ez a része akár a történelemhamisítás elleni kiállás is lehetne, de oda került Uncle Sam angol barátjával, akik megrettenve az örök és megbonthatatlan csehszlovák-magyar barátság hírétől, gyorsan távoztak. Jelenlétük biztosította, hogy ne érje a szerzőt a nacionalizmus vádja.

Eltelt azóta vagy hat évtized. Nemhogy csehszlovák-magyar, de cseh és szlovák barátságról sincs szó. Hiába írták át nemcsak a Toldit, de az egész történelmet.
Most József Attilát kell követnünk. Ő tudta, hogy a múltat be kell vallani. Nehéz ez a hamisítóknak, és azoknak is, akik úgy gondolják, hogy nem hamisítanak. Pedig a tények elhallgatása, a hibák megszépítése szintén hamisítás.

A hamisítás ingatag mocsara nem alap a jövőnknek. Fogadjuk hát el a tényeket, valljuk be a múlt hibáit, de építsünk értékeire. Csak így teremthetünk az új nemzedéknek biztos, békés Közép-Európát.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.