A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228

 

Elképesztő Orbán-sikerről ír a Bloomberg

Magyar Krónika,
2015. január 27.

Surján László


Elképesztő Orbán-sikerről ír a Bloomberg
A magyar kormány jó időben rögzítette az árfolyamot, megmentve ezzel a svájci frankban eladósodott polgárait, s minthogy a bankokat rákényszerítette a forintosításra, azok is megmenekedtek a svájci frank hirtelen drágulása okozta sokktól. Erre lehetett mondani: véletlen. De már egy novemberi elemzés dicsérte Orbán Viktor munkáját.
Azt írta a napi.hu, hogy hosszú összeállítást közölt a Bloomberg hírügynökség az Orbán kormányzat sikeréről. A magyar államkötvények 2010 óta bekövetkezett árfolyamának emelkedése a hírügynökség szerint egyedülállónak tekinthető.
Az Orbán kormány gazdaságpolitikájáról a Bloomberg hírügynökség címoldalon novemberben megjelent cikke adott áttekintést. Akkor ez nem kapott túlzott figyelmet. Érdemes volt újra belenézni.

A magyar gazdaság idén 3,2 százalékkal növekedhet, ez a leggyorsabb ütem nyolc éve, sőt 2012-ben még 1,7 százalékkal csökkent - írja a Bloomberg. Orbán négy évet várt arra, hogy hírt adhasson egy hasonló újjáéledésről, miután unortodox gazdaságpolitikája, amelynek keretében speciális adókat vetettek ki egyes iparágakra, illetve hatóságilag csökkentették a közüzemi díjakat, csökkentette a költségvetés hiányát. A 10 éves forintban denominált magyar államkötvények hozamfelára a hasonló német államkötvényekéhez képest tegnap reggel 308 bázisponton állt, mindössze 7 bázispontnyira hatéves mélypontjától. Az Orbán éra alatt a felár 890 bázisponton tetőzött 2012-ben, amikor Magyarország elvesztette befektetői besorolását, s elutasította az IMF pénzügyi segítségét. A kormányzat által kikényszerített csökkenés a lakossági energia árakban az inflációt nulla alá nyomta, a legalacsonyabb szintre a 60-as évek óta, s lehetővé tette, hogy a jegybank folyamatosan csökkentse a kamatokat, s ez segített vonzóbbá tenni a magyar államkötvényeket a befektetők számára - folytatja az összefoglaló.

Mióta Orbán 2010 május 29-én ismét hatalomra került, az egy éves, vagy annál hosszabb lejáratú magyar államkötvényeken 51 százalékot nyerhettek a befektetők, ez a hozam a lengyel papírok esetében 38, a német kötvényeknél 23 százalékos volt ebben az időszakban a Bloomberg és az EFFAS adatai szerint. Ezzel a magyar biztosította a második legjobb hozamot az EFFAS 26 államkötvény indexe közül, igaz ez az érték a devizaárfolyammal nem korrigált.

A magyar kötvények profitáltak a globális és a regionális hozamvadászat hatásaiból, az alacsony inflációs adatokból és a jó fiskális teljesítményből egyaránt - mondta a hírügynökségnek Blaise Antin, a 155 milliárd dollárnyi eszközt kezelő TCW Group elemzési vezetője.

A 2014-ben újraválasztott Orbánt azért díjazzák, mert prioritásként kezelte a költségvetés kontroll alatt tartását az előző kormányok rossz költségvetési menedzsmentje után. Ezalatt jelentősen támaszkodott az energetikai, a banki és a távközlési szektorra kivetett különadókra, amelyekkel igyekezett a költségvetés lyukait betömni, hogy a hiányt az EU által elvárt 3 százalékos szint alá szorítani - folytatódik az összefoglaló. Ez a teljesítmény lehetővé tette, hogy Magyarország kikerüljön az EU deficit eljárása alól, első ízben azóta, hogy az ország 2004-ben taggá vált. Ezzel az a veszély is elhárult, hogy az ország jelentős uniós támogatástól essen el.
Persze nem minden tejfel. Az autóipar túl nagy szerepet játszik a GDP növekedésében, amikor bármi okból leáll vagy csökken a gyártás, az ország ipari termelése jelentősen csökken, mint történt 2014 augusztusában. Van tehát kockázat, de ez a nyár végi megtorpanás szeptemberre már éves szinten 7,6 százalékos növekedésre váltott.
Persze a terheket olyan ágazatok viselik, amelyek ehhez más országokban nem szoktak hozzá, bár általában véve Orbán igyekszik kedvezni a közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek, megnehezíti a jelentős mértékű tőkekivonást.

Belső kihívásokkal is szembe kell néznie, azután is, hogy sikeres parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati választásokkal sikerült bebetonoznia hatalmát. A Bloomberg itt megemlékezik az internetadó miatt kirobbant tüntetésről.
A kötvényárfolyamok emelkedésében nagy szerepet játszott az MNB 24 hónapos kamatcsökkentési ciklusa, amelynek során az irányadó kamatot júliusban 2,1 százalékra vágták - emlékeztet az anyag. Ez most a stabilitás és az előre jelezhetőség korszaka - idézi a Bloomberg Matolcsy György jegybankelnök október végi interjúját.
Magyarország még mindig elég attraktív azoknak a befektetőknek, akik a feltörekvő Európában akarnak államkötvényt vásárolni - írta Bakos Ádám, az Aegon magyarországi érdekeltségénél dolgozó portfólió menedzser.

A Standard & Poor's Magyarország hosszú lejáratú adósságának besorolását a szeptemberi felülvizsgálat során még BB fokozaton tartotta, két lépcsővel a befektetési kategória alatt. A döntés okaként többek között a kormányzat nehezen előre jelezhető gazdaságpolitikáját, s az adórendszert tüntette fel. Ugyanakkor az alacsonyabb hiány segített abban, hogy a kilátások stabilak maradjanak, s ez remények szerint jövőre akár felminősítéshez is vezethet. Ez bizonyára jó jel lenne, bár az elmúlt pár évben Európában sokan kiábrándultak a hitelminősítők munkájából.

Akár lesz felminősítés, akár nem, ez az elismerés meglehetősen hitelteleníti a magyar ellenzéknek borúlátó, éhséglázadást és polgárháborút vizionáló handabandázását. Különösen visszataszító, hogy a baloldali ellenzék nem áll a kormánynak a vállalati szférát terhelő lépései mögé, ami pedig kifejezetten baloldali megoldás. Az újabb elismerés egyébként jókor jött a kormány számára is, feledteti azokat a hibákat, amelyeket ugyan az ellenzék túldimenzionált, például az útdíjakkal kapcsolatosan, de amelyek valóban átgondolatlanul és váratlanul róttak ki január elsejétől. Amíg a nagy ügyek jól haladnak és a kis hibákat képesek javítani, addig nyugodtan nézhetünk az előttünk álló év kihívásaira.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.