A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
HIVTALOS FORDÍTÓ
Érsek András
Ordre des traducteurs, terminologues et interpretes agréés du Québec , magyar, angol, francia, román
Tel: (514) 781-9768
Fax: (514)626-0869
Email: itt
KERESÜNK
magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával.
Tel: 514-288-7966
kérje Tibort.
A Magyar Aranycsapat ez évben is megrendezi a Nemzeti Összmagyar Diákbajnokságot
(
sakk, bírkózás, asztalitenisz, magyar irodalom és történelem). További információ Gyuri bánál.
Tel: (814-586-9647)
Családi Temetkezési Vállalkozó
693. Jean Talon O.
(Park Extention)
Montreal,  H3N 1N1
Tel: (514) 271-1212
Dr. Machan Tamás
Családi fogorvos
6600. Trans Canada,
Suite 807
Pointe Claire, QC.
H9R 4S2
Tel:
514-426-4228
STEVE Electric Inc.
Szőke István
Hívjon bármikor:
Tel: 514 981-5527 
vagy (450) 688-59831

KERESÜNK

magyarul beszélő személyt, A Magyar Társadalmi Klub (Hungaria) keres, kiszolgálás és kisebb feladatok ellátására, hétvégenként és rendezvények alkalmával. Tel: 514-288-7966 kérje Tibort.

 

Az érem két oldala

 
 

Magyar Krónika,
2015. január 14.

Surján László

 

Úgy látszik sokan adnak igazat az iszlám elleni fellépésnek, s számukat a Párizsban történtek megnövelték. Úgy vélem, hogy a terroristák rossz, nagyon rossz választ adtak a maguk problémájára, de ez nem indok arra, hogy mi is rossz választ adjunk a miénkre. Különösen, ha minket bánt minden általánosítás és kollektív büntetés, és különösen, ha megismerkedünk Lassana Bathily történetével

Az egyik lehetséges reakció a párizsi vérengzésre:

Az utóbbi egy év legmagasabb szintjére emelkedett Hollandiában a Geert Wilders vezette iszlámellenes párt, a Szabadságpárt (PVV) támogatottsága az iszlamista fegyveresek párizsi támadásai után.

Amennyiben most tartanának választásokat Hollandiában, akkor az idegengyűlölő szélsőjobboldali párt lenne a legnagyobb erő a 150 tagú parlamentben: 31 mandátumot szerezne, kétszer annyit, mint amennyit a legutóbbi választásokon kapott - derült ki egy közvélemény-kutatás vasárnap nyilvánosságra hozott eredményéből.

A kormányzó pártok, a Kereszténydemokrata Tömörülés és a Keresztény Unió, amelyek népszerűségét jelentősen csorbította a tartósan alacsony gazdasági növekedés, 28 képviselői helyet szereznének, szemben a 2012-es választásokon elért 79-el. Juncker, az Európai Bizottság elnöke azzal vádolta a holland kormánypátokat, hogy szélsőjobbos retorikával próbálkoznak. A számok arról szólnak, hogy ez mindig sikertelen. Ebben a műfajban Wilders pártja jobb.

A párizsi vérengzést követően Wilders azt mondta, hogy a Nyugat háborúban áll az iszlámmal, amely ellen szigorú intézkedéseket kell foganatosítani. "Ha nem teszünk semmit, itt is (Hollandiában) az történik majd (mint Párizsban)" - idézte őt a Het Parool holland újság.

Az éremnek azonban van másik oldala is. Lassana Bathily, a hétköznapok hőse.

Amedy Coulibaly pénteken röviddel délután 1 óra előtt rontott be a kelet-párizsi kóser üzletbe majd azonnal megölt négy embert és mintegy tíz ember túszul ejtett.

A bolt egyik alkalmazottja, a fekete bőrű, mali származású, muzulmán vallású 24 éves Lassana Bathily eközben 15 embert elrejtett egy alagsori hűtőkamrában.

Amikor a terrorista belépett az üzletbe és azonnal tüzet nyitott a vásárlókra, akik közül többen a bolt hátsó részébe szaladtak, és az alagsorba vezető lépcsőnél bújtak el. Lassana Bathily is ott volt.

"Bementem a hűtőkamrába, kinyitottam az ajtót, többen is velem jöttek" - mondta el a férfi a BFM hírtelevízióban. Leoltotta a villanyt és kikapcsolta a hűtést, hogy a túszok ne fázzanak meg. "Azt kértem tőlük, hogy nyugodjanak meg és ne csináljanak zajt" - mesélte az alkalmazott. Az elrejtett 15 ember között egy 3 éves gyerek és pár hónapos csecsemő is volt.

A túszejtő azonban időközben rájött, hogy a vásárlók egy része elbújt az alagsorban és leküldte értük a bolt egyik másik alkalmazottját. Lassana megpróbálta őket lebeszélni arról, hogy felmenjenek.

"Azt mondtam nekik, hogy ahogy gondolják, de van egy ötletem és ha gondolják, kövessenek. Felmehetünk a teherszállító platón és aztán a vészkijáraton távozunk" - mesélte.

A túszok közül azonban senki nem merte követni. "Féltek attól, hogy a teherplató zaja gyanút kelt a terroristában" - mondta.

Lassana Bathily így egyedül szökött meg. A rendőrök azonnal megbilincselték és egy órán át hallgatták ki. Maximálisan segítette a rendőrök munkáját, lerajzolta a bolt alaprajzát, átadta a zárak kulcsait és pontos részletekkel szolgált ahhoz, hogy az elitalakulatok előkészíthessék a túszok kiszabadítását. Nem érzi magát hősnek. "Testvérek vagyunk, Ez nem zsidó, keresztény vagy muzulmán kérdés. Egy hajóban evezünk" - mondta a muzulmán alkalmazott.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.