A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Az irgalmasságról szólt a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Magyar Krónika,

2016.szeptember 14.

Erdély Ma
 


Véget ért a 2016-os Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó. Az Erdélyi Krakkó nevet is viselő rendezvényről szombaton több mint ezer fiatal lelkiekben feltöltődve, gazdagodva térhetett haza, hogy a hétköznapokban is hirdesse Isten igéjét és tanúságot tegyen az Ő szeretetének nagyságáról.

A találkozón még a zivatarok sem befolyásolták a résztvevők jó hangulatát. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Kollégiumában és a hozzá tartozó Mária – kertben otthonra talált táborban boldogan fedezték fel egymást a régi barátok, és új barátságok is alakultak. Érdekesek voltak programok, elgondolkodtatóak tanúságtételek, és nagyszerű előadók tették közkinccsé gondolataikat. A délutáni foglalkozásokon mindenki kiélhette alkotókedvét is, sportolhatott, beszélgethetett, tapasztalatokat szerezhetett társaitól.

Erre is biztatták őket már a megnyitón felszólalók is. Tamás Barna, a Főegyházmegye ifjúsági lelkésze arra kérte a fiatalokat, hogy legyenek jó társai Istennek és egymásnak. Az Ifjúsági lelkészségnek fontos célja, hogy közösségbe vonzza a fiatalokat. Ha hárfához hasonlítanánk e közösséget, akkor a keretet adja a FIF, a fiatalok lennének a húrok, és ebben a harmóniában, a Jóisten a legszebb dallamokat szólaltatná meg. Isten kegyelmi ajándékaival tűzdelte tele az együttlét idejét, ám ez a találkozó nem fesztivál, jegyezte meg a főszervező.

Sok mindent előkészítettek a szervezők, ki kell használni az ismeretekben és lelkiekben gazdagodás lehetőségeit, Isten és felebarátok szeretetének megtapasztalását, mondta Tamás József püspök. Bőjte Csaba, házigazdaként külföldről küldte üdvözletét a fiataloknak. Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke arra biztatta köszöntőjében a résztvevőket, hogy figyeljenek egymásra, segítsenek egymásnak gondjaik megoldásában, hogy „ne vigye el őket a huzat” szülőföldjükről, a Kárpát-medencéből.

„Isten feltétel nélkül szeret, azzal a lelkülettel, ahogy vagy, és amilyen vagy, úgy vagy fontos Számára. Nem számít milyen vallású vagy, milyen végzettséged van, Isten találkozni akar veled! Ne akarj Neki megfelelni, hagyjad, hogy Ő szeressen. Legyetek nyitottak a szeretet befogadására”, kérte a fiatalokat Fülöp László miklósvári plébános már a találkozó első estéjén. Sokan ezt már megtapasztalták, és a reggelenkénti tanúságtételekben a színpadon is elmondták a résztvevőknek.

Az idei CSIT első ünnepélyes szentmiséjét szerdán este a csíksomlyói kegytemplomban az egyházmegye előljárói, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök, a táborban résztvevő paptársaikkal közösen mutatták be. A tékozló fiúról szóló történet valójában az irgalmas Atyáról szól. Mi is egy közösség tagjai vagyunk, de érezzük a felelősséget testvéreinkért? Gyakoroljuk-e az irgalmat testvéreinkkel szemben? Tette fel e kérdéseket prédikációjában Jakubinyi érsek, majd hozzátette: Isten szeret minket, és azt akarja, hogy ezt a szeretet az ember embertársával is éreztesse. A segítség nem lehet fél segítség, mondta a csütörtöki szentmise prédikációjában Csont Ede. A tusnádi lelkész az irgalmas szamaritánus példáját említette, aki az irgalmasság gyakorlásánál időt-pénzt-eszközt nem sajnálva segítette rászoruló embertársát. „Át kell formálódnunk Isten szeretetére, ne önmagunknak szolgáljunk. Megváltoztatják a világot azok, akik Istent látják az elesettekben is. Az öröm forrása Isten mellett dönteni, és követni Jézust”, hangsúlyozta a szentmise szónoka. A találkozó harmadik estéjét a kegytemplomban szentségimádás zárta.

Az idei CSIT az Erdélyi Krakkó nevet is viselte. Két héttel ezelőtt ugyanis Krakkóban találkozott a világ katolikus ifjúsága, és annak irgalmasságról szóló témája ihlette a Csíksomlyói találkozó előadásait is. Délelőttönként Eberlein Éva, a budapesti Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa, Gert Overmeer, holland lelkész, illetve Péter Júlia és Berci, a székelyudvarhelyi Forrás Közösség tagjai tartották az előadásokat a korosztályonként összegyűlteknek. A tanításokat kiscsoportos beszélgetések követték.

A CSIT utolsó előtti szentmiséjén Kasza László, brassói segédlelkész prédikációjában az Istenhez hasonlóvá válás feltételeit ismertette a fiatalokkal. Kasza atya szerint a legfontosabb kritériumok közé sorolható Isten és a mások szeretetének a befogadása, illetve továbbadása. Hangsúlyozta mindannyian szeretetkapcsolatra vagyunk teremtve és e nélkül senki nem lehet hasonló a Mennyei Atyához. A szeretet pedig ott van, ahol két személy kimondja, hogy nekem közöm van hozzád és te nem vagy közömbös a számomra. Arra kérte a táborozókat, hogy gyakoroljanak irgalmasságot, merjék megélni találkozásaikat, szeretetkapcsolataikat, mert ezáltal válnak egyre inkább Istenibbé.

Az idei találkozó utolsó estéje is jó hangulatban telt. Csiszér László fergeteges, ugyanakkor meghitt, Istent dicsőítő koncertjével zárult a nap.

„Ne feledjétek, attól, hogy ti most elmentek innen, nem lesztek árvák, nem lesztek egyedül. Isten továbbra is jelen lesz életetekben, a közösségben, a plébániai közösségben, az ifi csoportban, a családban.” Erre hívta fel a fiatalok figyelmét Laurean- Hugó Guia, újmisés ferences szerzetes, a CSIT– Erdélyi Krakkó záró szentmiséjén. Arra is kérte a résztvevőket, hogy állítsák át „lelki szelfi- kamerájukat”, hogy lássák az őket körülvevő felebarátjukat is, és gyakorolják az irgalmasság testi-lelki cselekedeteit.

Az előadások, és a találkozó több programja is megnézhető a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó facebook- oldalán. A rendezvény több emlékezetes pillanatát, mint például a két Somlyóhegy közötti nyeregben szervezett kirándulás élményeit is, fotókon örökítették meg. Ezeket szintén a közösségi oldalon láthatják nemcsak a résztvevők, hanem azok is, akik távolról követték a szombaton délben záruló rendezvényt.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.