A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Bűnpártolók  

Magyar Krónika,

2016 szeptember14.

Surján László
 

Brüsszelben gyújtogattak a Kriminológiai Intézetben. A reggeli rövid hír miatt sokan újabb terrorcselekményt kiabáltak. Volt, aki látod, te hülye Merkel jelleggel értelmezte az eseményt. Valójában inkább bizonyíték megsemmisítés lehetett az akció célja, derült  ki végül, amit jó esetben el is értek.

A már-már szokványos hasonló történetek a mostani terror-készültséges helyzetnek egy újabb káros elemére mutatnak rá. A bűnözők világa számára aranyat ér a terroristáktól való félelem: a maguk viszonylag kis piszkos ügyei meghúzódnak a nagy terrortámadások árnyékában.
A hírt olvasva bennem az is visszatetszést keltett, hogy a rendőrök által elfogott öt embert a bíró szabadon engedte. Igaz, nem ismerjük a részleteket, de túl sokszor érezzük, hogy a bűnözők emberi jogai fontosabbak, mint a közérdek. A jog határozottan a bűnpártolás felé mozdul. Olvasom, hogy készül egy új okostelefon generáció, amelyikben egy program, amelyet a tulajdonos a távolból tud aktiválni, leolvassa a tolvaj ujjlenyomatát, telefonhívásait, hollétét s egyéb adatait, és továbbítja azokat a jogos tulajdonosnak. Vége a telefonlopásoknak, gondolhatod. De a hír azzal végződik, hogy ez személyes adattal való visszaélésnek minősül és aligha engedélyezik majd.

Van azért fordított eset is. Itt volt a francia burkini vita, az egész testet elfedő fürdőruhát azzal az indokkal tiltotta be néhány polgármester, hogy mint vallási indíttatású viselet, nincs összhangban a francia szekuláris világgal. A legfelső bíróság (Állam Tanács) megállapította, hogy túl szigorúan értelmezték a szekularizációra vonatkozó szabályokat. Bizony. Ezen az alapon börtönbe mehet valaki, aki kalapot emel egy havas Krisztus kereszt előtt az erdőn, amit pedig Ady is megtett felnőtt korában.

Hogy miért jön Európába az, aki képtelen felvenni az itteni szokásokat, és miért hiszik egyesek, hogy majd integrálódnak, az már más kérdés. Integrálódnak majd, ha fagy, idézhetném a mondást, a klímaváltozás biztos tudatában.

Fontos dolog a paragrafus, de olykor legalább a jogászok próbáljanak a józan eszükre támaszkodni, ha már a politikusok közül oly kevésnek sikerül. Volt a régieknek egy mondása: serva ordinem et ordo servabit te. Őrizd meg a rendet és a rend megőriz téged. Ha beengeded az illegálisan érkezőket, nem tartod meg a rendet, s nincs aki megőrizzen téged.


Bizony.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.