A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Mit gondoljunk a pálinkáról?

Magyar Krónika,
2016. július22.

Surján László

 


Elvben helyes, hogy a pálinka egyfajta Hungaricum, s ekként az EU-ban oltalom alá esik. Csak Magyarországon termett gyümölcsből, csak meghatározott körülmények között előállított párlatot lehet pálinkának nevezni.

De helyes-e mondjuk a szatmári magyartól, akitől Trianon elvette a saját hazáját, most még a páinkát is elvenni? Az öreg székely mióta az eszét tudja főzte és itta a pálinkát. Meg eladta, ha épp azzal foglalkozott. Ha nem lett volna Trianon, most is pálinkát főzne, inna, eladna.

Hogy cifrább legyen a dolog, Ausztriának egy kis részén lehet barackpálinkát forgalmazni. Aki igazán jó almapálinkát akar inni, Topolyára megy. Ha Szerbia belép az Unióba, a délvidékiektől is elvesszük ezt a szót? A magyarországi kisüstit főzőknek aligha jelent komoly versenyhátrányt az erdélyi pálinka. A szesziparnak talán. Mit kell inkább védenünk, az erdélyiek, délvidékiek ősi jogát, vagy a mi szesziparunkat?

Az én véleményem világos: minél több területen úgy kell élni, mintha Trianon nem lett volna. Elég baj, hogy volt és úgy volt, ahogy volt. Aligha szabad rátenni még egy lapáttal.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.