A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Brexit Brüsszelből

Magyar Krónika,

2016.június 27.

Albert Enikő (Brüsszel),
Az EU feszülten várakozik

Milyen a hangulat Brüsszelben a referendum napján? Röviden: feszült. Bővebben: mindenki lélegzet-visszafojtva várakozik, látszólag teljes a bizonytalanság. A tét hatalmas, amint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pár napja megjegyezte, a brexit politikai és geopolitikai következményei kiszámíthatatlanok, erre való tekintettel senki nem szeretne előre spekulálni.

Az EU-s intézményeknek bizonyára vannak vészforgatókönyveik a brexit esetére, de ezekről nem beszélnek, alig szivárog ki bármiféle információ – ezt közölték megkeresésünkre a brit népszavazással kapcsolatban lapunkkal Magyarország brüsszeli állandó képviseleténél. Az élet persze nem áll meg akkor sem, ha kilépnek a britek, így a brüsszeli határidőnaplók június 24-re is tele vannak.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a választás napja utána 8 órára rendkívüli ülést hívott össze az EP politikai csoportjainak vezetőivel. Itt kialakítják a brit szavazással kapcsolatos parlamenti álláspontot.

– Maradáspárti győzelmet jósol a legfrissebb kutatás
– Brit népszavazás: erősödő remények, erősödő font
– Választási csalást szimatolnak a jobboldaliak
– „A népszavazás máris meggyengítette a status quót”
– Így szavaznak a britek
– Most menjen vagy maradjon? Kisokos a brexitről

Schulz ezután hóna alatt a közös nyilatkozattal az Európai Bizottság székhelyére, a Schuman téri Berlaymont-palotába siet, ahol Jean-Claude Junckerrel, Donald Tuskkal, valamint Mark Ruttével, a soros elnökséget betöltő hollandok miniszterelnökével találkozik. Itt születik meg az EU vezetőinek közös álláspontja a hogyan továbbról. Amennyiben a britek a maradás mellett döntenek, egyszerűbb a helyzet: a tanácsban februárban elfogadott EU–Nagy-Britannia-megállapodás pontjai lépnek életbe az újratárgyalt feltételek szerint.

Ha mégis a brexit győz, az uniós alapszerződés 50. cikkelye rendelkezik arról, mi a teendő, ha egy tagállam kilépne az EU-ból. A rendelkezések szerint David Cameron miniszterelnöknek hivatalosan is be kell jelentenie Brüsszelben országa kilépési szándékát, a referendum eredményének nyilvánosságra hozatala ugyanis önmagában nem jelent bejelentést. Ezután két év áll a felek rendelkezésére, hogy a kilépés feltételeit tisztázzák.

A szabályok tehát rögzítve vannak, a gond csak annyi, hogy élesben még soha nem tesztelték, ezért óriási a bizonytalanság. A brexit esetén várható EU-s álláspontot sejthető: kedd este például a legnagyobb európai parlamenti párt, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke, Manfred Weber egy informális beszélgetésen megerősítette: nyugodtan és világosan kell reagálni a következményekre, azt azonban világossá kell tenni, a távozás távozást jelent. Vagyis ha a britek menni akarnak, szó sem lehet arról, hogy a kötelezettségek alól szabaduljanak, az unió közös piacának kimazsolázott előnyeit pedig továbbra is élvezzék.

Ami a jövőt illeti, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint már a döntéshozók asztalán vannak azok a forgatókönyvek, amelyek Londonnal vagy anélkül, de egy szorosabban együttműködő, kétsebességes EU létrehozását tárgyalják – kérdés, Magyarország részt kíván-e venni a még egységesebb Európában. „Akár győznek a kilépni akarók, akár a bennmaradás mellett érvelők kerülnek többségbe, egy másik unióra fogunk ébredni” – állítja a képviselő.


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.