A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Muszlim fiatalok takarítanak Csíksomlyón

Magyar Krónika,

2016. május 11.

Erdély Ma
 

  Tizenöt iszlám vallású önkéntes érkezett Csíksomlyóra a napokban: a fiatalok egy civil szervezet révén kerültek a Székelyföldre, és ugyan elsődleges céljuk a pünkösdi előkészületekben való segédkezés, az őket fogadók a helyi szokásokba, kultúrába is betekintést nyújtanak – számol be Izsák-Székely Judith a kronika.ro-n.

A 19–22 év közötti önkéntesek egy amerikai székhelyű, Katarban található egyetem, a Carnegie Mellon University hallgatói, akik nyolc napot töltenek Csíksomlyón, egy számukra teljesen ismeretlen közegben.

A Szent István Kollégiumban megszállt egyetemisták részt vesznek többek között a Barátok feredőjénél zajló szombati kalákán, a Kis-Somlyón zajló takarítási akcióban, emellett a kollégium zöldséges- és fűszereskertjében is munkálkodni fognak, valamint gyermekekkel is foglalkoznak. A muszlim fiatalok a Care2Travel nonprofit szervezet koordinálásával kerültek Somlyóra, ahol az egyesület meglátása szerint bőven akad tennivaló számukra. Az öt éve működő szervezet egyébként rendszeresen küld külföldi önkénteseket Hargita megyébe, például olyan nyelvtáborokba, ahol hátrányos helyzetű gyermekeket fogadnak.
Kedves Péter, a Care2Travel munkatársa rámutatott: az iszlám csoport tagjai különböző országok szülöttei – Katar, Banglades, Pakisztán, Jordánia, Líbia, Irán, Marokkó, Nepál, Amerikai Egyesült Államok, Kanada. Mindannyiukban közös a vallásuk, amelynek hagyományait tartják is, ezért is jelentkeztek mind az említett egyetemre.

„Azért érkeztek hozzánk, mert meg akarják ismerni a kultúránkat, szeretnek utazni és segíteni a helyi közösségeken. Kicsit még megszeppentek, nagyon sok meglepetés éri őket, úgy is mondhatnánk kissé túlzóan, hogy kulturális sokk éri őket. Nem tudják, hogyan viselkedjenek adott esetben, hogyan viszonyuljanak az emberekhez, mikor kérjenek elnézést, illik-e megállni egy társaság tagjai mellett és beszélgetni velük, vagy mennyire kell arrébb húzódni az idegenektől. Teljesen más környezetből jöttek, más vallásúak, mások a szokásaik. Alapvető kérdéseket tesznek fel, amelyek számunkra természetesek” – magyarázta Kedves Péter.

Az önkéntesek felkészítése éppen ezért nemcsak teendőik ismertetéséből áll, ugyanis beszélnek velük a kisebbségi létről, arról, hogy a környéken miért él kevés román nemzetiségű személy. Szóba kerültek a helyi hagyományok, a romakérdés, a kéregetés, a dohányzás, a vendéglői szokások, sőt a vegetáriánus étrend is, ugyanakkor városnéző sétát is szerveztek Csíkszeredában. A Barátok feredőjénél egyébként pénteken 9 órakor kezdődik a kaláka, amelyre a helyieket is várják, szerszámokat a városi kertészet biztosít mindenkinek – írja a kronika.ro.

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.