A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Zarándokok ezrei Jeruzsálemben a tűzszentelés ünnepén

Magyar Krónika
2016. május 11.

Erdély Ma
 

Ezrek vettek részt szombaton Jeruzsálemben az ortodox keresztény nagyhét egyik legjelentősebb eseményén, a tűzszentelés ünnepén.

Az ortodox keresztény hívők a hagyományoknak megfelelően ezen a napon is felkeresték a jeruzsálemi Szent Sír-templomot. A templom belső szentélyében a jeruzsálemi görög ortodox pátriárka ezúttal is tovább adta a „szent tűz" lángját a jelen lévő hívőknek. A tűzszentelési szertartás az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

A IV. századra visszanyúló szokás szerint amikor nagyszombatkor a pátriárka egyedül imádkozik Krisztus sírjánál a Szent Sír-kápolna sötétjében, akkor a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel azután a pátriárka már a hívők jelenlétében meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát. Az ortodox hit szerint a láng csodálatos körülmények között, külső beavatkozás nélkül jelenik meg a sírban.
Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező „szent tüzet" a templomban és a környező utcákban összegyűlt hívők a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva adják tovább egymásnak. A lángot továbbszállítják közeli és távoli keresztény településekre. Az ortodox keresztény vallású országokba, így Görögországba és Oroszországba is minden évben különleges repülőjárattal juttatják el a lángot.

MTI

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.