A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Új hagyomány indul Toronto kulturális életében

Magyar Krónika
2016. április 28
.

Dancs Rózsa
 

Magyar az egyik kezdeményezője és alapítója a Torontoi Multikulturális Fuvolaszövetségnek (The Toronto Multicultural Flute Society), amely a The Canadian Flute Association fiókszervezete: Budai Izabella fuvolaművész.  Izabella és igazgatótársa, a szintén nagyon tehetséges és elismert fuvolaművész, Alheli Pimienta érdekes kezdeményezéssel lepte meg az idén a zene kedvelőit: évente megrendezendő fesztiválok tervével, amelynek a célja, hogy minden évben a világ egyik régiójának fuvolazenéjét ünnepelje, bemutatva a torontói közönségnek a nemzetközi zeneirodalom kevésbé ismert fuvoladarabjait.

Budai Izabella

Elsőként Latin-Amerikára esett a választásuk, hiszen ez a földrész is igen gazdag zenei múlttal rendelkezik. Az idei, a 2016 Toronto Latin American Flute Festival, rövidített néven a TLAFF 2016, április 4-től 16-ig tart a HartHouse-ban a torontói egyetemen, ahol a latin-amerikai vendégművészek, Christine Beard (Nebraska), Miguel Angel Villanueva (Mexico City), Claudio Tarris (Monterrey) és Paulina Fain (Buenos Aires) amellett, hogy csodálatos muzsikájukkal négy koncerten szórakoztatják a hallgatókat, előadásokat, mesterosztályokat, magán zeneórákat is tartanak, amelyre várják a jelentkezőket.


Alheli Pimienta


A szervező művészeti igazgatók missziót vállaltak fel azzal, hogy kilépnek a fuvolazene eddig ismert szűk kereteiből és felfedezik, megismertetik azt a gazdag kincsestárat, amely nemcsak Nyugat-Európa és az Amerikai Egyesült Államok fuvolarepertoárját jelenti, hanem kiterjed Kelet- és Közép-Európára, valamint az ázsiai országokra is. Természetesen a magyar fuvoladarabok is kiemelt szerepet játszanak a tervekben. Izabella doktori disszertációját készítve, kutatásai során több mint 500 magyar fuvoladarabot talált, amelyekből azonban csupán kb. 5 darabot ismernek világszerte. Ezért nagyon fontosnak találja azt, hogy a köztudatba kerüljenek a kevésbé ismert, de igen értékes művek is, amik kívül esnek az ún. standard repertoáron. S noha egyikük sem Kanada szülötte, szülőföldjük kulturális örökségére nagyon büszkék, annyira, hogy azt a világ elé akarják tárni. Mert nem föltétlenül változtat szívet, aki hazát cserél, hanem szívével-lelkével igyekszik felmutatni otthonról hozott hagyományait. És szívével-lelkével nyitott más nemzetek kultúrájának a befogadására is. Hangsúlyozott céljuk, hogy a világ legjobb fuvolaművészeivel együttműködve Torontóban mint a multikulturalizmus fővárosában kialakítsák a legeredetibb, legváltozatosabb, leggazdagabb fuvolarepertoár nemzetközi központját.

A fuvolás művészek az "egy falatnyi Erdély" c. rendezvényen a torontói Paraméter Klubban

Kralovánszky Balázs felvétele

A rendezvényről a következő honlapon olvashatunk: http://www.canadaflute.com/2016.html


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.