A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Pozsonyi panoráma  

Magyar Krónika,

2016.március 15.

 
Surján László

 

lHa ketten mondják ugyanazt, nem ugyanaz. Régi tétel, de megint bejött. Orbán fellépett a kvóták ellen, a bevándorlás ellen, s népszerűsége, a Fidesz-KDNP támogatottsága nőttön-nőtt. Fico talán még agresszívabban lépett, előbb ment bíróságra a kvóták ellen, megmutatta, hogy milyen gyorsan tud kerítést húzni, ha kell. Az eredmény egy vereséggel felérő győzelem, és egy igazi fasisztoid párt a parlamentben.


Miért az eltérés? A szlovák társadalom nem tapasztalta meg a migrációt a maga valóságában. A képernyőn azért másképp festenek a dolgok. A kormányfői riogatás tehát csak a migrációt zsigerből elutasítókra, az idegengyűlöletre hajlamosakra hatott, el is kergette őket a bizonyos Kotleba úrhoz.


Szóba állnak-e Ficoval azok a mérsékelt pártok, akik szerint eddig felettébb rossz irányba vezette az országot? Ki tudja. Bugárék úgy döntöttek, ők inkább jobboldali kormányt szeretnének. Kérdés, hogy össze jön-e a kívánatos számú mandátum.
Elmúlt már a vasárnap, hétfő, múlóban a kedd is. Fico próbálkozik, de a köd nem tisztul. a politológusok többesélyes  forgatókönyvről beszélnek, ezek között nincs semmilyen stabil kormányzás. Március van, július elsejével Szlovákia az Unió soros elnöke. Nehéz és jelentős feladat. Mert igaz, ott van Tusk, de a számtalan nem kormányfői összejövetelen a szlovák kormány képviselőjének kell elnökölnie.  Az elnöknek pedig nagy a befolyása a döntésekre is. Tud-e élni egy béna-kacsa kormány képviselője ezzel a V4 számára is fontos lehetőséggel? Bizony, a szlovákiai történések minket is érintenek.


Ami a szlovákiai magyarok parlamenti képviseletét illeti, nem örvendek, hogy az alacsony részvételt említik sokan, mint a parlamentbe való vissza nem kerülés okát. Az alacsony részvétel nem ok, hanem következmény. A pártok megmérettek és könnyűnek találtattak. Ne feledjük: Híd tábora is zsugorodott: a felvidéki magyarságnak elege van hasadózó-marakodó pártjaiból. Most adott a feladat, az összefogás, de felnő-e hozzá az érintett pártelit? Berényi megtette a magáét: lemondott. Bugár tárgyalni akar. Ez helyes, de nehéz idők jönnek.

 

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.