A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Bokréta tánccsoport évi beszámolója


Magyar Krónika,
2016.március 15.

 

Kovács Kata (KCSP, Ottawa)

 

Ha február, akkor téli néptánc workshop, Montreal. Idén is megrendezésre került az észak-amerikai kontinens nagyhírű tánchétvégéje, ahol kárpát-medencei zenészek és tanárok jóvoltából idén Budatelki anyaggal ismerkedhettek a résztvevők. A közel százfős tanulni vágyó között voltak másod és harmadgenerációs magyarok, valamint amerikaiak és kanadaiak, akik a magyar népi kultúra elhivatott követői.

A péntektől hétfő reggelig tartó workshop legnagyobb részét természetesen a tánc és zene tette ki, napközben oktatás zajlott, amit este kötetlen szórakozás váltott fel. A Budatelki táncanyagot Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanárai tanították, a népzenei oktatást Fazakas Levente és Koncz Gergely tette lehetővé, akikkel az esti táncházakban a helyi Gyanta zenekar játszhatott együtt. És amíg a felnőttek tanultak, a gyerekeket sem kellett magukra hagyniuk, hiszen jelen volt három Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas Magyarországról, akik vállalták a gyermekfoglalkozások levezetését. Nevelő Judittal és Kócza Leventével (Toronto) népi játékokat játszattak, és táncot tanultak, a foglalkozás után pedig Abónyi Nórával (Montreal) különböző kézműves technikákat sajátíthattak el, és készíthettek maguknak vagy szüleiknek emléket.

A szombati nyitott Mezőségi Mulatságban közel 150 fő vett részt, ami jól mutatja a hétvége sikerét, a szervező Bokréta Táncegyüttes áldozatos munkáját. Az este gyerektáncházzal indult, ezt követően egy rövid gálaműsoron vehetett részt a közönség, ahol a zenészektől hallhattunk egy rövid összeállítást, valamint a táncosok varázsoltak el bennünket. A montreali Bokréta bemutatta a kalotaszegi táncokból álló koreográfiáját, szatmári táncokat táncolt Nevelő Judit és Kócza Levente, akik a torontoi Kodály Táncegyüttesnél dolgozó Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasok. Őket a Busai házaspár követte budatelki táncokkal, majd meglepetésként Busai Bori is táncra perdült édesapjával. A program után kezdetét vette a hajnalig tartó mulatság.

Az intenzív kurzus alatt a tanulás mellett a közösségkovácsolás, a jó hangulat, és a régi barátok találkozása a legfontosabb. Ezeken az eseményeken lehetőség van kötetlen szórakozásra, tapasztalatcserére, és ismerkedésre. Hasonló érdeklődésű magyarok és a magyar kultúra iránt elkötelezettek gyűlnek itt évről évre össze, barátságok szövődnek, amik aztán évekig, évtizedekig tartanak, amivel erősítik egymást és magyarságukat.
Köszönjük a Bokrétának, és minden szervezőnek, segítőnek, hogy létrejöhetett ez a hétvége!


az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.