A Magyarok Világkapcsolata  
 
            
t h e   h u n g a r i a n   w o r l d   c o n n e c t i o n       

 
 
    HIRDETÉS
[an error occurred while processing this directive] [an error occurred while processing this directive]

 

Tőkés nemzeti összefogást sürget az autonómiáért

Magyar Krónika,

2016. február 20.

 
Erdély Ma

 

Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke szerint a külhoni magyarság önrendelkezése az, amelyen a nemzetpolitika nyugodhat, és ebben a kérdésben elengedhetetlen a nemzeti összefogás – adja hírül a kronika.ro.

Az európai parlamenti képviselő a KMAT pénteki budapesti ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: jó hangulatú ülésen tárgyaltak, amelyet Szilágyi Péter helyettes államtitkár nyitott meg, és jelen volt az autonómiaügyek koordinátoraként Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is.

A politikus – aki részt vett a magyar kormánypártok lillafüredi kihelyezett frakcióülésén – Orbán Viktor kormányfőt idézte, miszerint eljött ideje az improduktív belső konfliktusok lezárásának. „Ez különösen fontos az autonómia ügyében" – mutatott rá Tőkés László, kiemelve: felül kell emelkedni a pártpolitikán.
A KMAT elnöke szerint a külhoni magyarság önrendelkezése az a politikai intézmény és érték, amely a nemzeti felemelkedés célját szolgálja, és amelyen nyugodhat a nemzetpolitika, és ebben elengedhetetlen a nemzeti összefogás. Hozzátette: folytatni kívánják a magyar önrendelkezés ügyében megkezdett munkát.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a közelgő székely szabadság napjára hívta fel a figyelmet. „Ez a március 10-e arról is szól, hogy Romániában érvényesül-e a gyülekezési jog" – mutatott rá. Jelezte: megpróbálnak fellépni a tervezett közigazgatási átalakítás ellen, amely még mindig „Damoklész kardjaként lebeg a fejük felett", és szeretnék kinyilvánítani a közösség akaratát Székelyföld autonómiájára. Egyértelmű, ezt otthon kell kiharcolni, és ránk olyan mértékben figyelnek, amekkora súllyal megjelenünk" – mutatott rá az SZNT elnöke, hozzátéve: bíznak abban, hogy be tudják bizonyítani, nem lankad az autonómiamozgalom.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kárpátaljai magyar van a legnehezebb helyzetben a külhoni magyar közösségek közül. „Ebben a nehéz helyzetben is meg kell tartani az ottani magyarságot" – hangsúlyozta, hozzátéve: Ukrajnában az autonómiatörekvések szempontjából különösen nehéz a helyzet, az ukrán elit rendkívül érzékenyen viszonyul minden ilyen elképzeléshez. Kitért az ottani magyarság választási sikereire, és reményét fejezte ki, hogy a decentralizáció során olyan közigazgatási egységet lehet létrehozni, amely segíti a magyarság törekvéseit.

Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatója szerint a teljes körű autonómia megvalósításáért kell harcolni. Szerinte azonban ahhoz, hogy amikor ez megvalósul, még éljenek az adott külhoni területeken magyarok, tűzoltómunkára van szükség. Kitért az intézet tevékenységére, a jogsegélyszolgálatukra, és azt mondta: sokféle együttműködési lehetőség van a KMAT és a KJI között. Egyik ilyen lehetőségként vetette fel a kisebbségi monitoring rendszer – amelyet legutóbbi, tusnádfürdői ülésén hagyott jóvá a KMAT – területén való együttműködést – írja a kronika.ro.

 

-

az oldal tetejére Impresszum | Hirdetési árak | © Magyar Krónika Rt.